Volledig scherm
Knuffels door de lokale bevolking neergezet bij de brokstukken van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraine, 100 dagen na het ongeluk © ANP

Nabestaanden MH17 doen emotionele oproep aan Oekraïners

Om getuigen van het neerhalen van vlucht MH17 over te halen zich te melden, verspreidt het onderzoeksteam vanaf morgen videoboodschappen van nabestaanden in Oekraïne. De gevoelige beelden moeten het strafrechtelijk onderzoek onder de aandacht brengen van de bevolking in met name Oost-Oekraïne.

Het Joint Investigative Team (JIT), dat het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp uitvoert, heeft deze bijzondere getuigenoproep gisteravond meegedeeld aan nabestaanden. De video’s worden vanaf morgen verspreid via een journalistiek platform in Donetsk.

Impact
Op de filmpjes leggen twee nabestaanden uit wat voor impact de crash op hun leven heeft. Met die gevoelige beelden hoopt het JIT het strafrechtelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van de bevolking in met name Oost-Oekraïne.

In een mail aan de nabestaanden meldt het JIT dat duidelijk is wat er is gebeurd met vlucht MH17. Zo staat vast dat het vliegtuig is neergehaald door een Russische BUK-raket. Het JIT zegt nog niet te weten wie verantwoordelijk zijn voor het afschieten van de raket en wat het motief is. 

EenVandaag

In een emotionele oproep vragen nabestaanden aan mogelijke getuigen van de MH17-crash te vertellen wat zij weten. Hier alvast een fragment van de hele oproep: