Volledig scherm
PREMIUM
Weduwe Therese Scheirmann-Descamps © AFP

Nabestaanden over teruggevonden Franse duikboot: ‘Ze lagen zo dichtbij ons’

In de Middellandse Zee is op grote diepte een onderzeeër teruggevonden die sinds 1968 spoorloos was. Nooit kwam er duidelijkheid over het lot van de 52 bemanningsleden. Tot nu. Opgeluchte nabestaanden vertellen hun verhaal.

Thérèse Scheirmann-Descamps was een taart aan het bakken voor haar man. Ze weet het nog precies. Het was namelijk de verjaardag van haar echtgenoot, die zaterdag 27 januari 1968. Hij zou de volgende ochtend om 8 uur ’s morgens thuiskomen van zijn werk aan boord van de onderzeeër La Minerve.

Maar hij kwam niet. ,,Rond het middaguur stond er iemand aan de deur die zei dat mijn man vertraagd was. Maar ik snapte meteen: ik zie hem nooit meer terug’’, aldus Thérèse. De krant Le Figaro schreef destijds: ‘Grote zorgen over het lot van marine-onderzeeër. Zo’n 30 boten, vliegtuigen en helikopters zijn non stop op zoek.’

Jules Descamps was een van de leidinggevenden op de duikboot die verdween voor de Frans-mediterrane kust. Aan boord was er zuurstof voor ongeveer 100 uur voor de 52-koppige bemanning. ,,Ik telde toen thuis de uren waarvan ik wist dat Jules nog in leven zou kunnen zijn’’, aldus Thérèse Scheirmann-Descamps tegen de Franse televisie.

Marcel Coustal was elektrotechnicus aan boord van La Minerve. Ook hij voer die betreffende keer mee, maar hij wilde vooral graag weer naar huis. Zijn vrouw Martine was twee maanden zwanger en een week later zouden ze trouwen. ,,Op zondag kwam mijn schoonvader langs. Ik dacht om het huwelijksfeest voor te bereiden’’, aldus Martine, toen 18 jaar oud. In plaats daarvan vertelde de schoonvader over de vermissing van haar grote liefde.

Vijf dagen lang werd er gezocht en gespeurd in de diepe wateren. Maar er werd geen spoor gevonden. Niets. La Minerve leek van de aardbodem verdwenen. ,,Niemand heeft ooit maar één druppel olie teruggevonden’’, aldus een van de reddingswerkers destijds.

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.