Nadia Murad en Denis Mukwege winnen Nobelprijs voor de Vrede

VideoDe Nobelprijs voor de Vrede 2018 is toegekend aan de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege en jezidi-activist Nadia Murad uit Noord-Irak. Beide prijswinnaars worden gelauwerd voor hun strijd tegen seksueel geweld als oorlogswapen.

Mukwege (63), die eerder al als favoriet voor de prijs was genoemd, is bekend door zijn actie tegen seksueel geweld in het oosten van Congo en door zijn medische behandeling van slachtoffers. De 63-jarige arts leidt het Panzi-ziekenhuis in Bukavu, de hoofdstad van de al circa twintig jaar door bruut geweld geplaagde provincie Zuid-Kivu. Hij geeft niet alleen medische hulp maar probeert er slachtoffers ook psychologisch en financieel bij te staan.

Murad (25) komt uit het noorden van Irak en behoort tot jezidi-minderheid. Ze werd in 2014 op 21-jarige leeftijd ontvoerd door Islamitische Staat en maandenlang misbruikt voordat ze naar Duitsland wist te vluchten. Ze zet zich in voor de jezidi's, vooral voor de vrouwen die als seksslaaf zijn misbruikt door IS. In 2014 won zij al de Sacharov Mensenrechtenprijs. Ze is nu 25 jaar oud en woont in Duitsland en werkt onder meer als ambassadeur voor de Verenigde Naties.

Het Nobelinstituut zegt dat 'beiden een cruciale bijdrage hebben geleverd aan het genereren van aandacht voor en het bestrijden van seksuele oorlogsmisdaden.'

Het Noorse instituut ontving 216 nominaties voor personen en 115 nominaties voor organisaties. De lijst met genomineerden blijft elk jaar geheim, al worden sommige kandidaten bekendgemaakt door degenen die hen hebben genomineerd.

Dapper werk

Op Twitter reageert Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, emotioneel op de bekendmaking van de winnaars. ,,Ik moet ervan huilen. Diep ontroerd. Erkenning voor het dappere werk van mijn grote vriend en voorbeeld Denis Mukwege."

Tineke Ceelen on Twitter

Ik moet ervan huilen. Diep ontroerd. Erkenning voor het dappere werk van mijn grote vriend en voorbeeld @DenisMukwege #NobelPeacePrize

De prijs die omgerekend 860.000 euro is, wordt zoals gebruikelijk in Oslo uitgereikt op 10 december, de sterfdag van de stichter van de Nobelprijs, de steenrijke uitvinder van het dynamiet Alfred Nobel (1833-1896).

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN).

Volledig scherm
De winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede 2018: jezedi-activist en slachtoffer van seksueel geweld Nadia Murad en de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege. © AD