Volledig scherm
Silvio Berlusconi © reuters

Napolitano: Berlusconi ondermijnt de democratie

President Giorgio Napolitano van Italië heeft donderdag uitgehaald naar de partij Volk van de Vrijheid van oud-premier Silvio Berlusconi. Hij verwijt die dat ze het functioneren van het parlement ondermijnt door te dreigen de regering ten val te brengen, als Berlusconi zijn zetel in de Senaat wordt ontnomen.

Napolitano maakte ook duidelijk dat hij Berlusconi geen gratie zal verlenen. De Hoge Raad veroordeelde de oud-premier vorige maand tot 4 jaar gevangenisstraf. Toch hoeft hij waarschijnlijk de gevangenis niet in. Hij krijgt 3 jaar aftrek door een amnestieregeling en hoeft wegens zijn hoge leeftijd (76) ook het resterende jaar niet uit te zitten. Waarschijnlijk wordt de straf in een taakstraf of huisarrest omgezet.

Napolitano noemde Berlusconi's uitspraak dat de rechters van de Hoge Raad uit waren op een staatsgreep 'absurd'. Hij sloot elke actie tegen de uitspraak uit.

Een speciale commissie van de Senaat vergadert op 4 oktober over de zetel van Berlusconi. Volk van de Vrijheid zit in een moeizame regeringscoalitie met de linkse Democratische Partij onder leiding van premier Enrico Letta. Als de regering valt, moet de hoogbejaarde president (88) beslissen of hij opdracht geeft voor de vorming van een nieuwe regering of het parlement ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft.