NASA bestelt nog drie Orion-ruimtevaartuigen voor maanmissie Artemis
De NASA heeft bij Lockheed Martin drie Orion-ruimtevaartuigen besteld voor zijn Artemis VI-VIII-missies, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Met de order is bijna 2 miljard dollar gemoeid.
Het gaat om verkenningsvaartuigen om astronauten te vervoeren in de ruimte en rond de maan ter ondersteuning van het Artemis-maanprogramma. Het eerste deel van dat programma, Artemis I, is slechts weken verwijderd van een lancering naar de maan.
Lockheed Martin is de voornaamste leverancier van NASA voor het Orion-programma. In 2019 betaalde NASA voor het ruimtevaartuig voor de missies Artemis III tot en met V een bedrag van 2,7 miljard dollar.
Weer naar de maan
De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen, voor het eerst sinds 1972. Daarvoor is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal boven in die draagraket zit het nieuwe vaartuig dat naar de maan en terug moet: de Orion. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken. Die reis heen en terug duurt ongeveer anderhalve maand.
Na drie keer uitstel begint die nog onbemande missie Artemis I mogelijk volgende maand alsnog aan een proefvlucht naar de maan. De lancering van het nieuwe ruimtevaartuig staat voorlopig gepland voor 14 november, aldus de NASA.
De eerste keer, eind augustus, lukte het niet om een van de vier raketmotoren op de juiste tempratuur te krijgen. In aanloop naar de tweede poging, vorige maand, ontdekte NASA een lek toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof. Het bleek niet mogelijk het probleem op tijd op te lossen.
De derde keer, eind vorige maand, werd de lancering afgeblazen vanwege de zware orkaan Ian. Om te schuilen voor de orkaan werd de draagraket overgebracht naar een hangar bij het Kennedy Space Center, de historische ruimtebasis bij Cape Canaveral.
Generale repetitie
Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig na de lancering vanaf Kennedy Space Center bij Cape Canaveral ongeveer anderhalf uur lang rond de aarde vliegt, om dan gas te geven en te beginnen aan de oversteek naar de maan. Vijf tot zes weken later zou hij met een plons in de Grote Oceaan moeten terugkeren op aarde.
Rond 2024 moeten vier astronauten rond de maan en terug vliegen, met missie Artemis II. Op zijn vroegst in 2025, met de missie Artemis III, moeten mensen weer voet op de maan zetten.
Bij de vluchten naar de maan en terug zitten de astronauten voorin, in een Amerikaans deel. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM17
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
Forse beloning voor traceren Nederlander die in 2020 in Spanje ontvoerd werd
De familie van een in 2020 in de Spaanse badplaats Marbella ontvoerde Nederlander van Marokkaanse komaf heeft 100.000 euro beloning uitgeloofd voor de tip die naar zijn verblijfplaats leidt. De ontvoering is al 2,5 jaar onderwerp van een geheimgehouden onderzoek van de politie in Málaga, die volgens de familie niets van zich laat horen. -
PREMIUMMet video
Amerika wil via de maan naar Mars: hoogtepunt is landing van de eerste vrouw op de maan
Een wandeling op de maan: het blijft iets waar de mens naar blijft hunkeren. Vanaf volgende week maandag wordt die droom weer stap voor stap werkelijkheid met het prestigieuze Amerikaanse project Artemis. ‘We are going’, zegt Nasa-baas Bill Nelson. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
James Webb Space Telescope maakt unieke beelden van Neptunus en zijn ringen
De James Webb Space Telescope (JWST) heeft unieke beelden gemaakt van de planeet Neptunus en zijn ringen. De beelden geven waardevolle inzichten in zijn atmosfeer, zegt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa woensdag. -
-
-
‘Oudste mensaap ter wereld’ overleden: ‘Margrit was vriendelijk en ondeugend’
In de dierentuin van het Duitse Frankfurt is afgelopen vrijdag een Bonobo-vrouwtje overleden dat ruim zeventig jaar oud was geworden. Volgens de Frankfurter Zoo was Margrit daarmee waarschijnlijk de oudste bonobo én oudste mensaap ter wereld. -
‘Britse brandweermannen maakten foto’s van omgekomen vrouwen in autowrakken’
De Britse politie doet onderzoek naar een lokaal brandweerkorps na meldingen over personeel dat foto’s heeft gemaakt en gedeeld van dode lichamen. In WhatsAppgroepen zouden vernederende opmerkingen zijn gemaakt over de - in veel gevallen - verkeersslachtoffers.