Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

NASA: geen spoor van 'gecrashte' maanlander

Een langsvliegende satelliet heeft foto's genomen van de zuidkant van de maan, waar eerder deze maand een Indiase maanlander moest landen. Tijdens de landing werd echter het contact verbroken met de onbemande lander. Tot nog toe is het onduidelijk wat er precies met het apparaat is gebeurd.

Ook de foto's die het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA heeft vrijgegeven, verschaffen niet echt meer duidelijkheid. Volgens NASA heeft het betrokken team de lander tot nu toe niet kunnen lokaliseren of fotograferen. ,,Het was schemer toen het landingsgebied werd gefotografeerd en daarom bedekten grote schaduwen een groot deel van het terrein; het is mogelijk dat de Vikram-lander verborgen ligt in een schaduw." De satelliet van NASA zal in oktober nogmaals langsvliegen, als er meer licht is, en opnieuw foto's nemen.

De lander, met aan boord een rover (Pragyan), steeg op 22 juli op vanaf aarde en op 7 september verloor het controlecentrum het contact. Volgens NASA is de lander gecrasht. Het was de bedoeling dat Vikram en Pragyan samen de bodem bij de zuidpool van de maan zouden gaan onderzoeken. Daar is misschien waterijs te vinden.

 1. Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten
  Video

  Verenigde Staten dankbaar voor verzorging graven Margraten

  De Verenigde Staten zijn de Limburgse bevolking zeer dankbaar dat zij sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog voor de graven van 8301 gesneuvelde Amerikaanse soldaten zorgen op het ereveld in het Zuid-Limburgse Margraten. "Omdat de Limburgers zich hebben ontfermd over hen die hier rusten, worden zij nooit vergeten. Dit unieke adoptieproject is een van de voorbeelden waarom de Verenigde Staten en Nederland echte vrienden zijn", zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zondag.
 2. Corona-uitbraak in Duits restaurant: ‘Besloten feest, waar regels niet werden nageleefd’
  Video en update

  Corona-uit­braak in Duits restaurant: ‘Besloten feest, waar regels niet werden nageleefd’

  De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is mogelijk te wijten aan het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Achttien personen zijn inmiddels besmet met het nieuwe coronavirus. Veertien van hen waren op 15 mei aanwezig in de Alte Scheune (Oude Schuur) in Moormerland.