Volledig scherm
De vlaggen in Cuba hangen tot maandag halfstok © AFP

Nationale rouw in Cuba: zwarte doos van verongelukte Boeing gevonden

Een van de zwarte dozen van de in Cuba neergestorte Boeing 737 is gevonden. De vluchtrecorder zou, volgens de autoriteiten, 'in goede conditie' zijn. De Cubaanse regering heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd wegens de vliegramp, waarbij  volgens de autoriteiten meer dan 113 mensen omkwamen. 

Het toestel crashte gisteren om onduidelijke redenen kort na het opstijgen van de Cubaanse internationale luchthaven José Martí bij Havana. Persbureau's spreken van 110 doden, maar volgens de Cubaanse media gaat het om 113 doden.

Onder de slachtoffers zijn, zo maakte de Cubaanse raad van kerken bekend, ook 20 geestelijken van de Kerk van de Nazarener.  Volgens de autoriteiten overleefden slechts drie vrouwelijke inzittenden de crash. Ze zijn er volgens de ziekenhuisdirecteur door onder meer ernstige brandwonden slecht aan toe.

Het neergestorte toestel is van de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Global Air en werd gehuurd door het Cubaanse Cubana de Aviación. Het was op weg naar Holguín, de hoofdstad van een provincie in het noordoosten met veel populaire stranden.

Explosie

Volledig scherm
President Miguel Díaz-Canel heeft de plaats des onheils bezocht © AFP

De in 1979 gebouwde Boeing stortte neer in de buurt van Santiago de Las Vegas, een kilometer of 20 ten zuiden van de internationale luchthaven José Martí. De brokstukken lagen over een flink gebied verspreid. Getuigen meldden een explosie, gevolgd door rookwolken.

De oorzaak van de ramp is nog niet bekend. Het onderzoek is in volle gang. Ook Mexico heeft een team experts gestuurd.  Het vliegtuig ligt op een veld van een boerderij en is zwaar beschadigd en verbrand. De crash is het derde zware vliegtuigongeluk op Cuba sinds 2010. 

In heel Cuba hangen op alle publieke en militaire gebouwen de vlaggen tot maandag halfstok. President Miguel Díaz-Canel heeft volgens de regeringskrant Granma de plaats des onheils ten zuiden van de hoofdstad bezocht. Hij sprak met nabestaanden van de slachtoffers. Ook waren er condoleances van zijn voorganger Raul Castro, net weer op de been na een herniaoperatie.

Volledig scherm
Het vliegtuig ligt op een veld van een boerderij en is zwaar beschadigd en verbrand © AP