Volledig scherm
Jens Stoltenberg roept Trump op om de samenwerking met Europa vooral te behouden © NAVO-chef Jens Stoltenberg. EPA

Navo-chef waarschuwt Trump: Niet op eigen houtje regeren

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft zich in een opiniestuk in de Britse krant The Observer tot Donald Trump gericht. Hij waarschuwt hem om toch vooral niet op eigen houtje te gaan regeren. Stoltenberg benadrukt dat het Westen nu voor de grootste uitdaging in een generatie staat wat betreft veiligheid.

Quote

Het is te makkelijk om de vrijheden, veiligheid en voorspoed die we genieten voor lief te nemen

Jens Stoltenberg
Volledig scherm
© afp

,,Op eigen houtje regeren is geen optie, noch voor Europa, noch voor de Verenigde Staten", aldus Stoltenberg. Hij herinnert Trump eraan dat de Navo-bondgenoten Amerika te hulp schoten na de terroristische aanslagen van september 2001 in het noordoosten van de VS. ,,Het is nu zaak de verschillen tussen de 28 lidstaten van het bondgenootschap niet te verdiepen, maar nu moet alles wat verenigt worden bevorderd onder Amerikaans leiderschap''.

Volgens Stoltenberg is de samenwerking onmisbaar geworden: ,,Het is te makkelijk om de vrijheden, veiligheid en voorspoed die we genieten voor lief te nemen. In deze onzekere tijden hebben we sterk Amerikaans leiderschap nodig en we hebben Europeanen nodig om hun deel van de last te dragen. Maar boven alles moeten we de waarde van de samenwerking tussen Europa en Amerika erkennen. Die blijft onmisbaar."

Bezuinigen
Trump is mede gekozen dankzij uitspraken over het buitenland dat volgens hem de Verenigde Staten vooral geld en banen kost. Hij wil dat de VS zich in de eerste plaats met zichzelf bemoeien en dan kan er fors bezuinigd worden op wat het land nu nog in de internationale arena uitgeeft. De NAVO wordt gedomineerd en grotendeels betaald door de VS.

Trump heeft zich ook fel gekeerd tegen het internationale klimaatakkoord en vrijhandelsakkoorden zoals dat met Canada en Mexico. Het isolationisme en protectionisme van Trump vindt veel waardering bij tegenstanders van de globalisering wereldwijd.

Lichtend voorbeeld
Een van de belangrijkste initiatiefnemers van de brexit, de Britse politicus Nigel Farage, was gisteren in New York als eerste Engelse politicus sinds de Amerikaanse verkiezingen op bezoek bij Trump. De Franse partijleider Marine Le Pen, die met haar Front National tegen de EU en immigratie tekeergaat, heeft Trump dit weekeinde bij de BBC als lichtend voorbeeld geprezen. Volgens haar is Trump ,,een volgende steen bij het bouwen aan een nieuwe wereld."

Volledig scherm
Marine le Pen © ANP