Volledig scherm
Kim Jong-Un kijkt naar de lancering van de Hwasong 15 raket. Op een computerscherm is de hoogte van de raket t.o.v de aarde zichtbaar gemaakt. © AFP

NAVO: Noord-Koreaanse raket reikt tot Europa

De intercontinentale raketten van Noord-Korea kunnen volgens de NAVO niet alleen de VS, maar ook Europa bereiken. De rakettest die Pyongyang vorige week deed, heeft aangetoond dat alle NAVO- bondgenoten binnen bereik zijn, zegt de topman van de westerse alliantie Jens Stoltenberg.

Volledig scherm
De geteste raket kan meer dan 13.000 km overbruggen © Ronald Visser
Volledig scherm
Noord-Korea voerde de afgelopen maanden verschillende rakettesten uit. © ANP

De hele wereld moet 'maximale druk' uitoefenen op Noord-Korea om tot een vreedzame oplossing te komen, aldus Stoltenberg. Een militaire actie is volgens hem vooralsnog niet aan de orde. Hij zei te vertrouwen op de afschrikkende werking van de militaire kracht van de alliantie.

De kwestie staat hoog op de agenda van een overleg dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de 29 NAVO-landen deze week in Brussel hebben. Het onderwerp wordt morgenavond besproken bij een diner waar ook de Amerikaanse minister Rex Tillerson bij is.

Zuid-Korea stelde vorige week al dat de geteste Hwasong-15-raket een afstand van meer dan 13.000 kilometer kan overbruggen. De raket zou de krachtigste zijn die tot nu toe werd afgeschoten.

Grote paniek

Met deze nieuwe raket is volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het nucleaire programma van het land voltooid. De Noord-Koreaanse autoriteiten testen geregeld langeafstandsraketten. In augustus vloog één van Kims raketten over Japan, wat tot grote paniek onder de bevolking leidde.

De politiek reageerde furieus en in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangedrongen op politieke actie richting de Noord-Koreanen. Sancties lijken echter geen indruk te maken, want een maand later vloog opnieuw een raket richting Japan. 

  1. Bolsonaro: ‘Bosbranden komen in de hele wereld voor’
    Crisis Amazone

    Bolsonaro: ‘Bosbranden komen in de hele wereld voor’

    De Braziliaanse regering gaat militairen inzetten bij de bestrijding van de branden in de Amazone. President Jair Bolsonaro heeft vrijdagmiddag een decreet uitgevaardigd dat dat mogelijk maakt. In een tv-toespraak lichtte hij dat ’s avonds toe. Daarin zei hij ook dat ‘bosbranden in de hele wereld voorkomen en geen reden kunnen zijn voor internationale sancties’. Ook benadrukte hij de noodzaak van ‘economische dynamiek’ in de Amazone.