Otto en Charlotte Wächter in 1944 met hun kinderen Horst en Traute in Zell am See.
Volledig scherm
PREMIUM
Otto en Charlotte Wächter in 1944 met hun kinderen Horst en Traute in Zell am See. © Horst Wächter

Nazikopstuk Wächter wilde vluchten via ‘Rattenlijn’, maar stierf tijdens zijn vlucht

75 jaar vrijheidNazikopstukken vluchtten na de Tweede Wereldoorlog via de zogeheten Rattenlijn naar Zuid-Amerika. SS-generaal Otto Wächter overlijdt onderweg, in Rome. De reconstructie van zijn leven en dood geeft een beklemmend beeld van een nazifamilie en hun vrienden.

 1. Opnieuw leider Islamitische Jihad op de Gazastrook dood door Israëlische luchtaanval

  Opnieuw leider Islamiti­sche Jihad op de Gazastrook dood door Israëli­sche luchtaan­val

  Door een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook is opnieuw een Palestijnse leider van de Islamitische Jihad om het leven gekomen. Het gaat om Khaled Mansour, heeft de beweging zondag bevestigd, nadat het Israëlische leger zaterdagavond in een verklaring zei dat ‘kopstukken van Islamitische Jihad geneutraliseerd zijn’. Mansour had de leiding in het zuidelijke gedeelte van de Gazastrook. Vrijdag werd de hoge commandant Taysir al-Jabari al gedood.
 2. Ruth werd niet vermoord in Auschwitz, maar uit de rij gehaald door dokter Mengele
  PREMIUM
  column

  Ruth werd niet vermoord in Auschwitz, maar uit de rij gehaald door dokter Mengele

  Na de bevrijding was Amersfoort een tijd lang een vrolijke stad. De euforie van een nieuwe toekomst, het opduiken van ondergedoken vrienden. Het Regiment de La Chaudiere, de Frans-Canadezen die Amersfoort hadden helpen bevrijden, gaf een vuurwerk aan de stad. Zo prachtig: zoiets had ik nog nooit gezien en alle toekomstige vuurwerken vielen hierbij nu al in het niet! De muziek kwam ook weer boven, overal werden concerten en uitvoeringen gegeven. Er werd ook gedanst, ook bij feesten op straat.