Volledig scherm
Hitler wilde niet dat zijn buit in Britse handen zou vallen. Hij liet het schip zinken. © rv/thinkstock

'Nazischat van 111 miljoen gevonden voor kust IJsland'

updateBritse schatzoekers claimen in een Duits scheepswrak bij IJsland een lading goud te hebben ontdekt. Het goud in het gezonken nazischip SS Minden zou maar liefst 111 miljoen euro waard zijn. De Britten en de IJslandse autoriteiten steggelen nu over de vraag wie het recht heeft op de schat, meldt The Sun.  

De SS Minden ligt al 78 jaar op de bodem van de oceaan in de buurt van IJsland. Het schip voer in 1939 van Brazilië naar Duitsland. Toen de Britten de SS Minden in het vizier kregen, zou Hitler de opdracht hebben gegeven het vaartuig te laten zinken. Hij wilde niet dat de kostbare lading werd ontdekt. Het wrak ligt zo'n 193 kilometer van de IJslandse kust. 

Lees verder onder de foto. 

Volledig scherm
Foto van het zusterschip van de SS Minden. De Minden ligt al jaren op de zeebodem. De Britten willen toestemming van IJsland om de kostbare lading naar boven te halen. © RV

Volgens onderzoek van de schatjagers van Advanced Marine Services ligt er vier ton waardevol materiaal in het ruim, goed voor zeker 111 miljoen euro. De Britten dienden een aanvraag in bij de IJslandse overheid om de schat uit het schip te mogen halen, maar vooralsnog gaan de autoriteiten niet akkoord. De Britten vinden dat zij - als vinders - recht hebben op de schat. 

De IJslandse autoriteiten kregen de schatjagers tijdens hun zoektocht in het vizier. Volgens Iceland Monitor bleven de onderzoekers in eerste instantie vaag over wat ze aan het doen waren. De kustwacht begeleidde de Britten vervolgens naar een pier in Reykjavik waarna ze werden overgedragen aan de politie. Volgens Georg Lárusson, hoofd van de IJslandse kustwacht, hadden de Britten geen vergunning om op die plek te duiken.   

Nazitrein 

Het is niet de eerste keer dat verloren gewaande nazischatten de aandacht trekken. In 2015 stelden twee mannen in Polen een trein vol nazigoud en juwelen te hebben gevonden. Deze trein zou tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn verstopt in een geheim gangenstelsel om te voorkomen dat de buit in Russische handen zou vallen. De Poolse stad Walbrzych was maandenlang in de ban van de 'nazitrein', maar ondanks bodemonderzoek en uitgebreide graafwerkzaamheden is de vermeende schat nooit ontdekt