Volledig scherm
Onder meer bulldozers worden geregeld in beslag genomen door het Israëlische leger. Boeren krijgen ze terug na betaling. © epa

Nederland betaalt boetes Palestijnen met hulpgeld

Al jaren wordt Nederlands hulpgeld gebruikt om boetes voor Palestijnse boeren te betalen. Met de subsidie betalen de boeren dwangsommen, zodat ze hun graafmachines en bulldozers terugkrijgen die in beslag zijn genomen door het Israëlische leger.

Dat blijkt uit onderzoek door het AD. Om de toegenomen onrust tussen Joodse kolonisten en Palestijnse boeren de kop in te drukken, grijpt het Israëlische leger steeds vaker in. De kolonisten en boeren ruziën om grond op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij neemt het leger graafmachines en ander zwaar materieel van de boeren in beslag. De machines worden na betaling van een boete teruggeven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent dat Nederland deze boetes betaalt 'omdat die niet door de boeren zelf kunnen worden opgebracht'.
In totaal besteedt de Nederlandse overheid in de periode 2013-2016 een kleine 9 miljoen euro ontwikkelingsgeld aan Palestijnse landbouwprojecten. Daarvan zijn in 2014 en 2015 tot nu toe 3 boetes betaald, variërend van 1650 euro tot 6500 euro. De kosten worden uit reserves betaald.

Complex

Quote

Ontwikke­lings­geld gaat vaker op aan bureaucra­tie, maar dit voelt niet lekker

Irene van Staveren

Gevraagd naar de reden voor deze opmerkelijke constructie, laat het ministerie weten dat 'het project wordt uitgevoerd in een politiek complexe omgeving' en dat 'dit soort risico's verwachtbaar zijn'.

,,Dit voelt niet lekker," zegt Irene van Staveren, hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. ,,Ontwikkelingsgeld gaat wel vaker op aan bureaucratisch gedoe, maar in dit geval zou het logisch zijn als Nederland er bij de Israëlische overheid op aandringt geen boetes uit te delen bij hulpprojecten."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er actieve diplomatieke inspanningen worden geleverd om geconfisqueerde machines terug te krijgen en bijkomende boetes te voorkomen.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is niet blij met de steun. ,,Als hiervoor Nederlandse subsidies worden gebruikt, is dat een vreemde zaak," zegt Elise Friedmann van het CIDI. ,,Zeker als de in beslag genomen landbouwmachines zijn gebruikt voor geweld."

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog
    video

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.