Volledig scherm
Christoph Prommersberger (midden) van de Nederlandse ambassade in Maleisië bij een schouw van de rechtbank op het balkon van Alex en Luna Johnson in augustus vorig jaar. Rechts (met hoofddoek) de onderzoeksrechter die de dood van het fotomodel in maart nog afdeed als een ongeluk. © Ton Voermans

Nederland biedt hulp aan bij moordonderzoek Ivana Smit

Nederland heeft vanochtend formeel hulp geboden bij het moordonderzoek naar Ivana Smit. De Maleisische recherche kan gebruikmaken van Nederlandse forensische expertise. 

Dat meldt plaatsvervangend ambassadeur in Maleisië Christoph Prommersberger op zijn twitter-account. Hij had samen met politie-attaché Gerard van Heerwaarde overleg met de politie in Kuala Lumpur. 

De Nederlandse autoriteiten zijn zeer betrokken geweest bij de onderzoeken naar de dood van Ivana Smit in december 2017. Door diplomatieke druk werd het eerste onderzoek dat concludeerde dat de val van de 18-jarige Nederlandse van het balkon van de Amerikanen Alex en Luna Johnson een ongeluk was, opnieuw gedaan. De uitkomst veranderde niet. Ook bij het besluit van het Maleisische Openbaar Ministerie om een onderzoeksrechter de zaak te laten behandelen was Nederland op de achtergrond betrokken. Nagenoeg alle zittingen van de onderzoeksrechter werden door de politie-attaché en personeel van de Nederlandse ambassade bijgewoond.

Op 22 november oordeelde het High Court in Kuala Lumpur in hoger beroep dat de eerdere conclusies dat Ivana's dood een ongeluk was niet juist waren. De politie werd vervolgens opgedragen de zaak opnieuw te onderzoeken, dit keer als  moordonderzoek.

Het wordt lastig om na twee jaar nog nieuw bewijs te vinden. Nederland heeft forensische opsporingstechnieken die geavanceerder zijn dan de Maleisische. Of er gebruik van wordt gemaakt, is ongewis. Er is eerder assistentie aangeboden en daar werd geen gebruik van gemaakt.

Vader Ivana Smit: ‘Ik wil gerechtigheid’. Bekijk de video:

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.