Volledig scherm
© anp

Nederland en Duitsland ruziën over vluchtelingen

Nederland en Duitsland steggelen over het lot van 900 asielzoekers. Nederland wil hen uitzetten naar Duitsland, omdat ze zich daar al eerder gemeld hebben. Maar Duitsland weigert hen terug te nemen.

Quote

Zo lang Nederland en Duitsland het niet eens zijn, wordt er inhoude­lijk voorlopig geen beslissing genomen

Asieladvocaat Michael Yap

De vluchtelingen verblijven ondertussen al in de noodopvang én in onzekerheid. In maart kondigde staatssecretaris Dijkhoff aan snel ruimte te willen maken in de Nederlandse opvangkampen: asielzoekers die snel uitgezet konden worden, moesten snel weg.

Maar bij de uitvoering van dat voornemen is Duitsland één van de struikelblokken: van de 2000 asielzoekers die Nederland naar Duitsland wil terugverwijzen, hebben de Duitsers er sinds begin maart 900 geweigerd, zo blijkt uit cijfers die deze krant opvroeg bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Waar premier Rutte en bondskanselier Merkel eensgezind de Turkije-deal beklonken, steggelen hun ambtenaren over de asielzoekers die al in Europa zijn.

Bescherming

Nederland vindt dat de vluchtelingen terug moeten naar Duitsland omdat ze daar voor het eerst geregistreerd werden in Eurodac, een systeem waarin Europese landen de vingerafdrukken van vluchtelingen opslaan en uitwisselen. 

Volgens de Dublin-afspraken moet het eerste land waarin een asielzoeker wordt geregistreerd diens asielaanvraag afhandelen. De Duitsers stellen in honderden gevallen dat het niet om een officiëel verzoek om bescherming gaat en weigeren de asielzoekers terug te nemen.

,,De buitenlander is hier alleen geregistreerd, voor het behandelen van het asielverzoek zijn we niet bevoegd,'' schrijft het Duitse Bundesamt für Migration en Fluchtlinge in de zaak van drie ­Afghanen aan het Nederlandse ­'Dublin'-bureau op het asielzoekerscentrum in Zevenaar. Een woordvoerder van Veiligheid en Justitie stelt dat de vluchtelingen 'in Eurodac door Duitsland geregistreerd zijn als asielzoeker'.

Vertraging

Ondertussen loopt de procedure van de asielzoekers maandenlange vertraging op, stelt asieladvocaat Michael Yap. ,,Zo lang Nederland en Duitsland het niet eens zijn, wordt er inhoudelijk voorlopig geen beslissing genomen." Zijn cliënten verblijven daarom al maanden in de noodopvangkampen in Nederland. Een asielzoeker gaat pas naar een regulier azc, waar de voorzieningen beter zijn, op het moment dat zijn asielverzoek in behandeling wordt genomen. ,,Op het tweede verzoek van Nederland aan Duitsland om hen terug te nemen is nog steeds geen antwoord. Daardoor blijven mijn cliënten, die in Nederland willen blijven, in onzekerheid."

Volgens de Dublin-regels hadden de vluchtelingen geregistreerd moeten worden in Italië of Griekenland. Maar die landen konden vorig jaar de toestroom niet aan en stuurden mensen zo door.