Volledig scherm
Minister Stef Blok. © EPA

Nederland erkent Guaidó als leider Venezuela

Nederland erkent Juan Guaidó als interim-president van Venezuela. Dat heeft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gemeld. Het kabinet heeft hiertoe besloten omdat president Nicolás Maduro niet tegemoet is gekomen aan een ultimatum van een aantal EU-landen waaronder Nederland.

Volledig scherm
De Venozolaanse Parlementsvoorzitter en volksheld Juan Guaidó riep zichzelf uit tot interim-president. President Maduro reageerde hierop door het leger in te zetten tegen de demonstranten. © Videostill

De landen riepen Maduro vorige week op binnen acht dagen vrije verkiezingen uit te schrijven. Als hij niet aan deze eis zou voldoen, zouden de landen de parlementsvoorzitter aanvaarden als nieuwe leider van Venezuela. Maduro wees dat af. Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje, Denemarken en Groot-Brittannië hebben Guaidó inmiddels erkend als tijdelijk staatshoofd. Eerder deden onder meer de Verenigde Staten, Canada en een aantal belangrijke Zuid-Amerikaanse landen dat al.

Met de erkenning wil het kabinet het Venezolaanse volk in staat stellen om eerlijke en vrije verkiezingen mogelijk te maken, schrijft Blok aan de Tweede Kamer. Uit de erkenning vloeien geen juridische verplichtingen voort. Nederland blijft diplomatieke betrekkingen onderhouden met de vertegenwoordigers van Maduro omdat ,,het effectieve gezag in zijn handen is”.

Nederland steunt verder het EU-initiatief om een Internationale Contact Groep op te richten dat Venezuela moet helpen om de voorwaarden te scheppen voor vrije verkiezingen.

Ultimatum

Volledig scherm
De Spaanse premier Pedro Sánchez is een van de Europese leiders die de Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó Márquez heeft erkend als interim-president. © AFP

De Spaanse premier Pedro Sánchez is een van de Europese leiders die de Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó Márquez steunt. Sánchez deed dat op een speciale persbijeenkomst op de dag dat een ultimatum van een aantal Europese landen, inclusief Nederland, aan het regime van Nicolás Maduro was verstreken.

Ook de Franse president Emmanuel Macron twitterde vandaag dat Frankrijk Guaidó als interim-president erkent. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz deed hetzelfde. De Britse, Duitse, Deense, Zweedse en ministers van Buitenlandse Zaken hebben ook gemeld dat hun land Guaidó als interim-president aanvaardt. De positie van Den Haag is bijzonder omdat Caribisch Nederland nog geen 30 kilometer voor de Venezolaanse kust ligt.

Bemiddelen

Volledig scherm
Nicolas Maduro. © AFP

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken konden het vorige week niet eens worden over een gezamenlijke EU-erkenning van Guaidó. Volgens bronnen wil met name Italië Maduro meer tijd gunnen. Wel werd besloten een ‘Internationale Contact Groep’ op te zetten. Die is niet bedoeld om te bemiddelen, maar om in gesprek te blijven met beide partijen in Venezuela en landen in de regio.

In de groep zitten vertegenwoordigers van onder meer de EU, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ecuador, Costa Rica, Uruguay en Bolivia. Zij willen deze week op ministerieel niveau bijeenkomen in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, dat het regime van Maduro steunt.

Guaidó riep zich uit tot interim-president op 23 januari tijdens massale betogingen tegen het regime van Maduro. De VS, Canada en de belangrijkste Zuid-Amerikaanse mogendheden steunden hem onmiddellijk als wettig staatshoofd.

Volledig scherm
Guaidó riep zich uit tot interim-president op 23 januari tijdens massale betogingen tegen het regime van Maduro. © AFP

Diepe crisis

Venezuela verkeert al jaren in een diepe politieke en economische crisis. Miljoenen mensen zijn het land al ontvlucht. Nederland volgt de ontwikkelingen nauwgezet omdat Venezuela vlakbij Aruba, Curaçao en Bonaire ligt. Het is daarmee het grootste buurland van het Koninkrijk.

  1. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine
    video

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.