Volledig scherm
VN-troepen in Rwanda. © afp

Nederland hervat financiële steun aan Rwanda

Nederland hervat de steun aan Rwanda. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. De financiële steun aan het Afrikaanse land werd medio 2012 opgeschort.

Aanleiding voor de stopzetting was dat Rwanda betrokken was bij het conflict in de Democratische Republiek Congo door steun te geven aan de rebellengroep M23. Ook andere donoren bevroren toen hun hulp of stelden sancties in. Inmiddels is de Rwandese steun aan M23 sterk afgenomen en werd de groep verslagen door het Congolese leger en een VN-missie. Ook maakt de Rwandese regering zich nu sterk voor vrede en stabiliteit in de regio. Meerdere donoren hebben hun steun inmiddels hervat, stelt Ploumen.

Nederland heeft voor Rwanda 32 miljoen euro beschikbaar in de periode 2014-2017. Daarvan is jaarlijks 5 miljoen euro bestemd voor ondersteuning van de justitiesector en de andere 12 miljoen is voor hulp via onafhankelijke organisaties (ngo's).

  1. Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    De ouders van de peuter die een jaar geleden in Zuid-Spanje in een illegaal gegraven put viel en daardoor overleed, hebben een buitengerechtelijke deal gesloten met de grondeigenaar. Tegen hem zou morgen een rechtszaak beginnen maar David Serrano aanvaardde vandaag de verantwoordelijkheid voor ‘doodslag door ernstige nalatigheid’ en ging akkoord met het betalen van een schadevergoeding van 190.000 euro.