Volledig scherm
Het schip Sea-Watch voor de kust van Malta. © AP

Nederland neemt Sea-Watch-vluchtelingen op

Nederland en zeven andere landen nemen samen vluchtelingen op van Sea-Watch 3, de boot met 32 migranten die onder Nederlandse vlag bij Malta voor de kust ligt. Dat meldt de premier van Malta vanmiddag. 

Behalve Nederland nemen Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Italië, Roemenië en Luxemburg vluchtelingen op. 

,,Eindelijk komt er een einde aan deze drie slopende weken. Maar het is schandalig dat het zo lang heeft geduurd’', laat een woordvoerder van Sea-Watch weten.

Bijna twintig dagen mocht het schip van de hulporganisatie in geen enkele Europese haven aanmeren omdat landen het oneens zijn over de opvang en verdeling van de groep.  De migranten waren voor kerst gered uit de Middellandse Zee door de bemanning van het schip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart. De laatste dagen lag het schip voor de kust van Malta. Sea-Watch gaat ervan uit dat het schip in de loop van woensdag daar mag aanleggen. 

Ook voor meer dan tweehonderd migranten die al eerder aankwamen op Malta is een oplossing gevonden. Zij worden verdeeld over EU-lidstaten óf teruggebracht naar hun land van herkomst.

Leiderschap

,,Het is goed dat de EU leiderschap neemt in deze zaak", zegt de Maltese premier Joseph Muscat. De operatie om de vluchtelingen te verdelen, moet zo snel mogelijk beginnen. Ook zeventien mensen aan boord van een ander schip, de Albrecht Penck, worden opgenomen door dezelfde groep landen. 

De situatie op Sea-Watch 3 is nijpend. Rond de jaarwisseling belandde het schip al in een storm, waardoor veel opvarenden zeeziek werden. ,,We moeten onmiddellijk een veilige haven in en onze gasten ontschepen’’, klonk de noodkreet van de bemanning begin deze maand.

De Europese oplossing komt voor de migranten net op tijd: deze donderdag dreigt er opnieuw een flinke storm.

  1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

    Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

    Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”