Volledig scherm
Nederlandse F16's © Archieffoto ANP

Nederland nog niet in actie boven Syrië

Nederland gaat voorlopig nog geen bombardementen tegen IS uitvoeren boven Syrië. Het kabinet ziet er inmiddels wel een juridische grondslag voor, maar wil eerst de effecten van zulke acties verder onderzoeken. Dat zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdagavond.

Diverse partijen in de Tweede Kamer vinden het de hoogste tijd dat Nederland niet alleen boven Irak, maar ook boven Syrië gaat strijden tegen IS. ,,Irak en Syrië zijn één militair theater'', zei CDA-Kamerlid Raymond Knops. ,,We kunnen wachten tot we een ons wegen, maar er vindt gewoon een genocide plaats. Het begint genant te worden.'' Ook de VVD wil snel militaire actie boven Syrië. ,,De grens tussen Irak en Syrië bestaat alleen nog in onze Bosatlas'', aldus Kamerlid Han ten Broeke. ,,Het is militair niet uit te leggen dat wij ons aan die grens houden.''

Koenders erkende dat IS in Irak volop wordt gesteund vanuit Syrië. ,,Maar we willen geen dingen doen die in het voordeel zijn van die andere grote partij in Syrië, president Assad. We willen eerst onderzoeken wat de gevolgen van bombardementen zouden zijn. Want de vijand van onze vijand is niet onze vriend.''  

  1. Berenwelpje gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Berenwelp­je gedood omdat het te aardig reageerde op mensen

    Rangers in het Scoggins Valley Park in de Amerikaanse staat Oregon hebben daar een nog jonge beer doodgeschoten, omdat het roofdier zich te vriendelijk gedroeg als er mensen in de buurt waren. Volgens de autoriteiten werd de schattig ogende berenwelp bijna dagelijks door parkbezoekers getrakteerd op eten terwijl het voederen van dieren ten strengste verboden is. De ‘makke’ beer was daarnaast een geliefd onderwerp voor selfies.
  2. Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

    Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeen­schap de straat op

    Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.