Nederland schrikt van plotse diplomatieke breuk met Nicaragua: ‘Dit is uitzonderlijk en ongebruikelijk’

met videoNicaragua verbreekt de diplomatieke banden met Nederland per direct. De dictator van het Centraal-Amerikaanse land, Daniel Ortega, noemt Nederland ‘menselijke misère’ en stelt dat Den Haag zich ‘herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal’ heeft opgesteld. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken betreurt de situatie. ,,Het verbreken van diplomatieke banden is een uitzonderlijke stap en hoogst ongebruikelijk. Het is ook niet de wens van Nederland”, laat een woordvoerder weten.

56 reacties

 • Umberto

  1 maand geleden
  Nederland vind het prachtig om onder de grote broer America te zijn en ook deel te zijn van de Europese unie. Want dan kan het weer zijn grote smoel opzetten. Altijd haantje de voorste om andere landen van allerlei misdaden te beschuldigen, maar wanneer het aankomt op hun eigen geschiedenis, en hebben ze altijd last van een chronische geheugen stoornis.
 • Hans de Bruin

  2 maanden geleden
  Jan v Blitterswijk; De oorzaak dat Ortega een probleem heeft met NL staat helemaal los van het probleem dat Ortega met de VS heeft. NL steunt ontwikkelingslanden door oa ziekenhuizen te bouwen in ruil voor meer democratie en minder onderdrukking, corruptie etc, hetgeen niet wil zeggen dat NL Ortega niet erkent als gekozen president. Maar als er niets gedaan wordt aan de corruptie en onderdrukking heeft NL het recht om de samenwerking te stoppen. Daar heeft NL de VS (en andersom) niet voor nodig!
 • Eric Bolles

  2 maanden geleden
  @Hans Schaap; recht en principe is daar alleen maffiapraktijken. Moeten zij dat verdedigen om geld te krijgen? Beetje belazerd hun en jij.
 • jan van Blitterswijk

  2 maanden geleden
  Als de VS de wettelijk gekozen president van Nicaraqua als dictator weg zet zou het te gek voor woorden zijn als Nederland deze bewoording niet zou beamen. De Nederlandse regering laat zich op velerlei wijze door de VS in gijzeling nemen. De almaar stijgende rente en inflatie komen niet uit de lucht vallen maar worden door de VS aangewakkerd. Wapen en energiespeculanten krijgen van hun regeringen carte blanche bij het aanstichten van mondiale conflicten en Nicaraqua komt zeker aan de beurt.
 • Bert Vissers

  2 maanden geleden
  Misschien hebben ze in Nicaragua de energierekening van Nederland gezien en nemen ze het zekere voor het onzekere. Bang dat ze straks geld naar Nederland moeten overmaken.
 1. LIVE | Gewonde door bombrief Oekraïense ambassade in Spanje, Kiev boos over video Von der Leyen
  OORLOG OEKRAÏNE

  LIVE | Gewonde door bombrief Oekraïense ambassade in Spanje, Kiev boos over video Von der Leyen

  Een medewerker van de Oekraïense ambassade in Spanje, in Madrid, is gewond geraakt nadat er een bombrief was bezorgd. Waar de brief vandaan kwam is nog niet bekend. Verder ligt Hongarije niet langer dwars bij de toetreding van Finland en Zweden tot de Navo. Dat zegt de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto, die toevoegt dat Hongarije daar in februari volgend jaar officieel voor tekent. Volg alle ontwikkelingen in het liveblog hieronder.