Volledig scherm
Archiefbeeld: minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bij aankomst op het Binnenhof © ANP

Nederland steunt EU-consortium tegen Israël

Nederland steunt de EU-landen die financiële compensatie van Israël eisen voor de vernieling van ontwikkelingsprojecten op de Westelijke Jordaanoever. Dat schrijf het ministerie van Buitenlandse Zaken na vragen van het AD.

Acht EU-landen eisen financiële compensatie van Israël wegens de sloop van met Europees geld betaalde hulpprojecten op de Westelijke Jordaanoever door Israëlische soldaten. Dat blijkt uit een officiële protestbrief die door Franse krant Le Monde is ingezien. Nederland ondertekende de brief niet, maar steunt het initiatief wel. ,,Nederland is voorstander van gezamenlijk optreden om een krachtig signaal af te geven tegen de sloop van scholen en andere Palestijnse eigendommen," schrijft minister Koenders van Buitenlandse Zaken in een verklaring aan het AD.

Dat Nederland de gezamenlijke brief niet ondertekent is opmerkelijk, omdat in juni een door Nederland betaald zonne-energieproject in het Palestijnse dorp Jubbet adh-Dhib op de Westelijke Jordaanoever werd vernield door Israëlische soldaten. 

Oplossing

Die vernieling leidde tot krachtige veroordelingen van minister Koenders en premier Rutte. Daarop beloofde de Israëlische premier Netanyahu in een persoonlijke gesprek met Rutte de situatie op te lossen. Begin oktober werden de Nederlandse zonnepanelen en andere apparatuur teruggegeven en opnieuw geïnstalleerd in het Palestijnse dorp, dat niet op het elektriciteitsnet is aangesloten. Daarmee lijkt de zaak voor Nederland voorlopig afgedaan. Maar nadat in augustus opnieuw een Europees hulpproject op de Westelijke Jordaanoever door Israël werd ontmanteld, besloten Frankrijk, Italie, Spanje Belgie, Zweden, Ierland, Denemarken en Luxemburg gezamenlijk in actie te komen. ,,Nederland heeft dit project niet medegefinancierd, maar steunt de eis om compensatie zeer," aldus Koenders.

Quote

Nederland heeft dit project niet medegefi­nan­cierd, maar steunt de eis om compensa­tie zeer

Bert Koenders

Israël en de Europese Unie botsten de laatste maanden voortdurend over de situatie op de Westelijke Jordaanoever. Volgens Israël worden met Europees geld betaalde ontwikkelingsprojecten zonder vergunning gebouwd. De Europese landen werpen tegen dat deze vergunningen nauwelijks door Israël worden verstrekt, waardoor zij geen effectieve hulp kunnen organiseren. De EU is al jaren de grootste geldschieter van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Sinds 2000 maakte de Europese Commissie meer dan 700 miljoen euro over aan Palestijnse doelen. Maar een onafhankelijke Palestijnse staat lijkt nog geen stap dichterbij.

Vrede

Gisteren veroordeelde minister Koenders eveneens de Israëlische plannen voor de bouw van duizenden woningen in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. ,,De voorgestelde besluiten roepen de vraag op welke vrede Israël voor zich ziet," zei Koenders in reactie op de plannen. ,,Feitelijke uitbreiding van de illegale nederzettingen is op geen enkele manier te rijmen met de tweestatenoplossing."