Volledig scherm
De onder Nederlandse vlag varende Sea-Watch 3 redde de 32 migranten zaterdag van de verdrinkingsdood. © Sea-Watch

Nederland vraagt om veilige haven voor Hollands migrantenschip

Nederland heeft een beroep gedaan op landen rond de Middellandse Zee om een haven te vinden voor een schip met 32 geredde migranten, dat onder Nederlandse vlag vaart.

,,We hebben de kustwacht van die landen benaderd en gevraagd of zij een veilige haven kunnen bieden’’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. ,,Een aantal landen heeft daar negatief op gereageerd en we wachten nog op antwoord van andere landen.’’ Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat.

Het schip de Sea-Watch 3, een initiatief van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch, pikte zaterdag 32 migranten op van een zinkend bootje van uit de Libische kust. Volgens missieleider Philip Hanh gaat het onder meer om vier vrouwen en zes minderjarigen: een baby, twee jonge en drie iets oudere kinderen die zonder familie reizen. Het schip kan al zes dagen nergens aanmeren.

De woordvoerder benadrukt dat het niet de verantwoordelijkheid is van Nederland om te zorgen voor een veilige haven. ,,De kapitein is verplicht een veilige haven te zoeken.’’

Volledig scherm
Migranten op de Sea-Watch 3. © AP
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.