Volledig scherm
De onder Nederlandse vlag varende Sea-Watch 3 redde de 32 migranten zaterdag van de verdrinkingsdood. © Sea-Watch

Nederland vraagt om veilige haven voor Hollands migrantenschip

Nederland heeft een beroep gedaan op landen rond de Middellandse Zee om een haven te vinden voor een schip met 32 geredde migranten, dat onder Nederlandse vlag vaart.

,,We hebben de kustwacht van die landen benaderd en gevraagd of zij een veilige haven kunnen bieden’’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. ,,Een aantal landen heeft daar negatief op gereageerd en we wachten nog op antwoord van andere landen.’’ Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat.

Het schip de Sea-Watch 3, een initiatief van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch, pikte zaterdag 32 migranten op van een zinkend bootje van uit de Libische kust. Volgens missieleider Philip Hanh gaat het onder meer om vier vrouwen en zes minderjarigen: een baby, twee jonge en drie iets oudere kinderen die zonder familie reizen. Het schip kan al zes dagen nergens aanmeren.

De woordvoerder benadrukt dat het niet de verantwoordelijkheid is van Nederland om te zorgen voor een veilige haven. ,,De kapitein is verplicht een veilige haven te zoeken.’’

Volledig scherm
Migranten op de Sea-Watch 3. © AP
  1. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.