Volledig scherm
Nederlandse trainers leiden Koerdische Peshmerga-strijders op. © ANP

Nederland zet zijn missies in Irak en Mali voort

Nederland gaat verder met de militaire missies in Irak en Mali. De coalitiepartijen zijn het daarover eens geworden. De operatie tegen IS in Irak wordt wel verkleind.

Het kabinet gaat de militaire missies in beide landen verlengen met 1 jaar. Ingewijden melden dat het kabinet op het punt staat deze beslissing naar buiten te brengen.

In Irak strijdt Nederland op twee fronten tegen IS. Met F-16's worden dagelijks IS-doelen gebombardeerd, en Nederlanders leiden militairen op die een grondoorlog tegen IS moeten kunnen voeren.

De kabinetsbrief over verlenging van de missies kan naar buiten omdat er overeenstemming is tussen betrokkenen over een structurele financiering van deze militaire taken. Door de snelle opkomst van IS is er vorig jaar haastig een 'houtje-touwtje-constructie' bedacht.

Financiering
De Tweede Kamer eiste een zorgvuldige financiering. Die is er nu. In 2016 en 2017 gaat het om 75 miljoen euro en in 2018 en 2019 om 60 miljoen. Minister Hennis (Defensie) en minister Koenders (Buitenlandse Zaken) hebben hierover met Financiën afspraken gemaakt.

De vliegmissie in Irak met 200 Nederlandse militairen zou in principe 1 jaar duren, maar wordt met 1 jaar verlengd. Het aantal F-16-toestellen wordt wel teruggebracht van acht naar zes (waarvan twee reservetoestellen). Mogelijk neemt België de missie in oktober 2016 over, maar daarover moet het Belgische parlement nog een besluit nemen.

F-16's
De voortzetting van de Irak-missie was onzeker. Naast de financiering was ook de inzetbaarheid van de F-16's een probleem. Die hebben steeds meer onderhoud nodig. Ook lopen de piloten achterstand op in trainingsuren. Het voortzetten van de missie in Irak betekent dat een deel van de Nederlandse piloten niet meer aan genoeg trainingsuren komt voor specifieke missies, en daardoor niet à la minute paraat kan staan voor actie op het hoogste niveau.

Door de overeenstemming kan het kabinet ook snel bekendmaken dat de missie in Mali met 450 Nederlanders wordt voortgezet. Nederland is sinds eind 2013 in dat land, als onderdeel van een VN-missie om de vrede en veiligheid in het land terug te brengen. De Nederlandse bijdrage bestaat vooral uit het verzamelen van inlichtingen.

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.