Volledig scherm
© AFP

Nederlander (45) werd na hulp zoon door tweede lawine gegrepen

Het dodelijke lawine-ongeluk met een Nederlandse skiër in Frankrijk van gisteren blijkt een dubbel drama te zijn geweest. Het slachtoffer overleefde een eerste lading sneeuw maar stierf door een tweede lawine, terwijl zijn zoon hulp haalde. Dat zegt de bergpolitie in Modane (Savoie) tegen deze krant. 

Het slachtoffer was geen man van in de vijftig of zestig, zoals Franse media meldden, maar een man van 45 jaar oud, zegt een woordvoerder van het CRS-reddingsteam dat gistermiddag uitrukte voor de Nederlander. Volgens de Nederlandse eigenaar van het hotel waar hij verbleef komt de man uit Groningen. ,,De man was omstreeks 14.00 uur met zijn zoon van 22 en een vriend buiten de piste aan het skiën, in een kloof tussen de piste de la Madeleine en de télésiège (stoeltjeslift) du Frêne", aldus de woordvoerder van het reddingsteam.

De skiër nam volgens de zegsman risico’s, maar had ook heel veel pech. ,,Hij werd tweemaal getroffen door een lawine. De eerste bedekte hem met een dunne laag sneeuw waaruit zijn zoon hem vrij snel bevrijdde. Daarna bespraken ze wat te doen. Omdat de vader niet in staat was verder te skiën en hun mobieltjes geen bereik hadden, besloten ze dat zijn zoon hulp zou halen. Terwijl die onderweg was naar het dichtstbijzijnde skistation, waar hij alarm sloeg, werd zijn vader bedolven onder een tweede lawine.’’

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
De reddingshelikopter van de bergpolitie in Modane. © Gendarmerie Modane
Volledig scherm
de © Screenshot Météo France

Anderhalf uur

Skiliftmedewerkers die met de zoon teruggingen naar de plek waar hij zijn vader had achtergelaten, konden weinig uitrichten. Reddingswerkers wisten de Nederlander te lokaliseren dankzij een speurhond. 

De reddingswerkers haalden de man, die bewusteloos was, uit de sneeuwlaag. ,,Mijn collega’s hebben drie kwartier tevergeefs geprobeerd hem te reanimeren. Daarna heeft een urgentiearts nog ongeveer drie kwartier een ultieme poging gedaan maar ook die mocht niet baten’’, verzucht de politiefunctionaris. 

Hij noemt het gedrag van de drie Nederlanders onverantwoordelijk. ,,Ze negeerden de waarschuwingen om niet buiten de piste te skiën vanwege het grote lawinegevaar (schaal 4 op een totaal van 5) en droegen geen airbagrugzak (met een ballon die zichzelf opblaast bij een lawine waardoor de skiër als het ware op de sneeuw blijft drijven, red.).’’ 

Enorme hoeveelheid

De enorme hoeveelheid sneeuw in Oostenrijk is niet alleen gevaarlijk voor skiërs en snowboarders buiten de pistes. In Sankt Nikolai im Sölktal kwam vandaag een 57-jarige man om het leven door een lawine die van het dak van een huis kwam. Hij was bezig sneeuw te ruim toen een pak van anderhalve meter naar beneden kwam en hem bedolf. Het slachtoffer werd volgens de lokale media gevonden door zijn zoon, die de reddingsdienst alarmeerde. Reanimatiepogingen hadden geen succes.

De lawines in de Alpen hebben de afgelopen dagen veel slachtoffers gemaakt. Bekijk hieronder beelden van de hevige sneeuwval: