Volledig scherm
Agenten op het station van Victoria Station in Manchester na de steekpartij. © REUTERS

'Nederlander' bekent drievoudige poging tot moord op station van Manchester

Een geradicaliseerde man die op oudejaarsavond met een mes meerdere mensen verwondde op Victoria Station in het Engelse Manchester, heeft schuld bekend aan drievoudige poging tot moord. De dader, die volgens Britse media de Nederlandse nationaliteit heeft, schreeuwde tijdens de aanval onder meer ‘leve het kalifaat’ en ‘Allahoe akbar’.

De 26-jarige Mahdi Mohamud kwam op 31 december vorig jaar schreeuwend en met een keukenmes van zo'n 30 centimeter het station binnen. ,,Het was erg beangstigend’’, verklaarde getuige en BBC-producer Sam Clack destijds. Daarop viel de man twee reizigers aan die naar een perron liepen. Voor en tijdens de aanval schreeuwde hij ‘Allah’ en ‘als jullie andere landen blijven bombarderen, zal dit soort shit zich blijven herhalen’, aldus Clack.

De man en vrouw raakten ernstig gewond. De aanvaller keerde zich vervolgens tegen toegesnelde politiemensen. Die probeerden tevergeefs hun belager uit te schakelen met peperspray en een stroomstootwapen. De werkloze twintiger wist een agent in de schouder te steken. De politie gebruikte pepperspray en een stroomstootwapen om hem te stoppen, waarna hij werd overmeesterd door zes à zeven agenten. 

Mohamud, die sinds zijn negende in Groot-Brittannië woont, zou online zijn geradicaliseerd. Hij beschikte onder meer over een document met de titel ‘de zeven dodelijkste manieren om aan te vallen met een mes’. De autoriteiten zeggen dat hij eind 2017 begon met het plannen van een aanslag, nadat hij familie had bezocht in Somalië. Hij hoort later wat voor straf hij krijgt.

Meer aanslagen in Manchester

De aanval op het paar vond plaats vlak naast de Manchester Arena, waar op 22 mei 2017 een Brit van Libische afkomst een zelfmoordaanslag pleegde. In het stadion vond die avond een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande plaats. De aanslag kostte aan 22 bezoekers het leven, waaronder een aantal kinderen. De aanslag was de dodelijkste in Groot-Brittannië in jaren. 120 mensen raakten gewond.

Vorige maand werd de Britse plaats eveneens opgeschrikt, toen een 41-jarige man meerdere mensen verwondde in het Arndale-winkelcentrum. De man stak om zich heen en maakte zeker drie slachtoffers. Twee vrouwen en een man moesten met steekwonden naar het ziekenhuis voor behandeling. Agenten wisten de man met een stroomstootwapen te overmeesteren. Een terroristisch motief voor 's  mans daad worst niet uitgesloten.