Nederlander doodgestoken in ‘drugshoofdstad’ van Colombia

Video en updateEen 53-jarige Nederlander is in Colombia doodgestoken op straat. Dat gebeurde in Calí, de stad die wereldberoemd werd door het gelijknamige en beruchte drugskartel. Volgens de Colombiaanse politie verbleef het slachtoffer er sinds december. 

Het misdrijf vond plaats omstreeks 05.50 uur plaatselijke tijd (11.50 uur Nederlandse tijd) voor de deur van een autozaak. Volgens de politie verbleef de Nederlander in een hostal  (goedkoop hotelletje) in de stad. 

,,Hij kwam omstreeks 02.00 uur thuis, zei tegen de manager dat hij een persoonlijke kwestie ging oplossen die hem was voorgelegd en vertrok weer’’, verklaarde politiechef Fabián Ospina vanmiddag tijdens een persconferentie. ,,Tegen zessen kregen we een noodoproep van iemand die meldde dat er een dode op straat lag. Het bleek de Nederlander te zijn.’’

Souteneurschap

Het slachtoffer werd volgens hem tweemaal met een mes gestoken in de hartstreek. Het motief voor de moord is nog niet bekend. Evenmin is duidelijk of de ‘persoonlijke kwestie’ waarover de Nederlander sprak, verband houdt met drugs. 

Plaatselijke media spraken aanvankelijk over een beroving maar later over ‘een schijnbaar geval van souteneurschap’.  

Voor zover de politie heeft kunnen achterhalen, kwam de Nederlander eind december naar de stad. Ze is tussen kerst en Oud en Nieuw het decor van La Feria de Calí, een carnaval-achtige feestweek die in het teken staat van muziek en dans met als hoogtepunt een salsamarathon. 

Al 58 moorden

Afgelopen weekend stierven volgens de Colombiaanse Publieke Omroep zes personen een gewelddadige dood in Calí. De politie registreerde deze maand 58 moorden, fors minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen werden maar liefst 107 gevallen genoteerd, meldt de omroep op basis van gegevens van het secretariaat van Veiligheid en Justitie in Calí.

Calí geniet wereldwijd bekendheid als de drugshoofdstad van Colombia. Dit vanwege het cocaïnekartel van de broers Rodriguez Orejuela. Ze waren in de jaren tachtig en negentig de grote concurrent van drugsbaron Pablo Escobar. Hij opereerde vanuit Medellin, de tweede stad van Colombia zo'n 400 kilometer noordelijker. Tussen beide kartels woedde jarenlang een paramilitaire oorlog. 

Na de dood van Escobar, in 1993 naar verluidt doodgeschoten bij zijn onderduikadres door een speciale politie-eenheid die samenwerkte met Amerikaanse inlichtingendiensten, nam het Calí-kartel de macht over de cocaïnehandel in Colombia over. Het Calí-kartel werd medio jaren negentig min of meer ‘onthoofd’ met de arrestatie van de twee oprichters maar volgens onderzoekers namen oud-medewerkers van beide kartels de exportroutes over. 

Clan del Golfo

Ze vormden volgens de onderzoekers samen zo'n 200 kleinere kartels die nog steeds actief zijn en opereren vanuit de dunbevolkte kuststrook ten noorden en zuiden van Buenaventura, de grootste havenstad van Colombia gelegen aan de Stille Oceaan-kust zo’n 100 kilometer van Calí. De machtigste van die cartelitos is de Clan del Golfo, genoemd naar de thuisbasis aan de Golf van Urabá bij de grens met Panama. 

De Nederlander werd tweemaal in de borst gestoken op de stoep voor deze autozaak.
Volledig scherm
De Nederlander werd tweemaal in de borst gestoken op de stoep voor deze autozaak. © Google Street View
  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.