Volledig scherm
Pieter (links) en Els de Mik in hun kleidingwinkel in Nice. © Karolien Koolhof

Nederlander in Nice: Er zijn gewoon geen woorden voor

Pieter de Mik woont sinds 2010 in Nice en runt daar samen met zijn vrouw Els een luxe kledingwinkel. Door een bizar toeval ontsnapten zij donderdagavond aan de aanslag, maar enkele vrienden maakten deze wel van dichtbij mee. Een gesprek met Pieter.

Quote

We hoorden sirenes maar we dachten: dat gebeurt wel eens vaker hier in Nice

Pieter de Mik

Waar waren jullie donderdagavond?
,,We hadden geluk want mijn echtgenote is voorzitter van de winkeliersvereniging en wij waren uitgenodigd door de burgemeester om het officiële deel van Quatorze Juillet (14 juli, red.) mee te vieren. Ik was er ook, maar kreeg een telefoontje. Ik moest even snel naar huis. Daarna zouden we gaan kijken bij Lido Plage. Dat is ter hoogte van waar de vrachtauto is gestopt. Mijn echtgenote stuurde me een berichtje: 'Ik ga nu naar Lido'. Toen heb ik haar opgebeld en gezegd: ik heb helemaal geen zin, we gaan lekker thuis kijken. We hebben een mooi terras, daar kunnen we het ook mooi zien. Toen heb ik haar opgehaald en ben ik teruggereden naar huis en hebben we daar het vuurwerk gekeken."

En toen?
,,Daarna hoorden we wel sirenes maar we dachten: dat gebeurt wel eens vaker hier in Nice. Misschien zijn er wel een paar dronken Duitsers of Engelsen of wat dan ook. Toen in een keer kregen we bericht uit Nederland dat er hier wat mis was. Toen zijn we tv gaan kijken en mensen gaan bellen die hier in de buurt wonen. Hebben we mensen proberen terug te vinden. We kregen eerder nieuws vanuit Nederland dan vanuit Frankrijk."

Ken je mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt?
,,Een vriendin van ons heeft heel veel geluk gehad. Die had haar fiets geparkeerd en was die aan het losmaken op de promenade. Daar is op een paar meter afstand die vrachtauto voorbij gereden. Een vriendin van haar die zei: moet je eens kijken, daar rijdt een vrachtauto. Ze kijkt weg, doet het slot weer open en het ligt om haar heen bezaaid met lichamen. Zij is weggegaan in shock en iedere auto die ze zag daar ging ze voor weg. Ze heeft met een psychiater kunnen praten en dat heeft haar toch een beetje gekalmeerd. Maar ze heeft wel een zwaar litteken opgelopen."

Quote

Ik denk dat we moeten gaan optreden. Het is een probleem in de wijken waar de politie niet komt, waar ze helemaal geen macht meer hebben

Nogmaals De Mik

Wat doet dit met je?
,,Ik vind het in één keer heel dichtbij gekomen. Maar omdat mijn echtgenote eens in de twee weken op Zaventem vliegt, was het al heel dichtbij. Het verandert, omdat je ziet dat het echt in je stad is. Ik denk dat we ook echt moeten gaan optreden. Het is een probleem in de wijken waar de politie niet komt, waar ze helemaal geen macht meer hebben. Dat is een goed broeinest om dit soort mensen te kweken."

Toch maar weer terug naar Nederland?
,,Nee, Nice is zo'n mooie stad, zo aangenaam. Ook in december en januari kun je hier buiten zijn zonder dat je je moet aankleden als een eskimo. Het leven bevalt me hier heel goed. Ik ga hier niet weg daardoor. Ik laat me ook niet bang maken. Ik denk dat een aanslag overal kan gebeuren. Ik vind het wel heel vervelend natuurlijk, maar het is het leven. Ik weet niet waar we naartoe moeten gaan om geen aanslagen te hebben."

Beluister hieronder het gehele interview met Pieter de Mik.