Volledig scherm
© AFP

Nederlander vast voor storen biddende Myanmarezen

Een Nederlandse toerist is in Myanmar opgepakt nadat hij een religieuze bijeenkomst in een gemeenschapshuis had verstoord. Klaas Haytema (30) uit Wons maakte een einde aan het avondgebed door de stekker uit de versterker te trekken, zo verklaart de vader van de wereldreiziger tegenover AD.nl.

De versterker hing vlakbij Haytema's kamer in de Four Rivers B&B. Die is gelegen naast de Thusarita Dhammaryone, een gemeenschapshuis in de wijk Maha Aung Myay. De Fries zou vandaag voor de rechter verschijnen op verdenking van belediging van gelovigen maar mogelijk wordt dat pas in de loop van de week, zo vernam zijn vader van de vriendin van zijn zoon.

,,Volgens zijn vriendin verliet Klaas vrijdag omstreeks tien uur 's avonds de hostelkamer, omdat er te veel lawaai was buiten. Eenmaal terug in de kamer, verscheen de politie. Die nam hem mee, zogezegd voor zijn eigen veiligheid. Een woedende menigte dreigde het hostel te bestormen. Na een nacht op het politiebureau werd hij overgebracht naar de gevangenis", zegt de vader hoorbaar ongerust.

Sisser
Haytema hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd maar de eigenaar van het hostel verklaarde tegenover zijn vriendin dat de zaak waarschijnlijk afloopt met een sisser. ,,Myanmar wil geen negatieve publiciteit vanwege de vele toeristen. Klaas zou een geldboete opgelegd krijgen en dan het land worden uitgezet", aldus Haytema senior.

Boeddhistisch vasten
Een deelnemer aan het avondgebed verklaarde tegenover lokale media dat het al 30 jaar gebruikelijk is om tijdens het boeddhistisch vasten 's avonds preken voor te dragen. ,,Het is slechts een dag in een periode van drie maanden", zegt Zaw Min Miang.  

Foto's van het incident gingen afgelopen weekend viraal op social media in Myanmar. Sommigen toonden sympathie voor de Nederlander. ,,Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone waarop ze de gebeden ook kunnen beluisteren'', schreef ene Aung Win Win. ,,De avondgebeden op straat zijn lawaaierig om niet te zeggen veel te luid.

Andere Myanmarezen reageerden verontwaardigd en raadden buitenlandse toeristen aan om 's lands cultuur respecteren. ,,Als je naar ons land komt, moet je onze gewoonten en gebruiken respecteren,"schreef Yee Naing. 

Niet de eerste
Haytema is niet de eerste buitenlander die in Myanmar wordt beschuldigd van belediging van het boedhisme. Een Nieuw-Zeelandse bareigenaar werd in 2014 gearresteerd nadat hij op social media een foto had verspreid van een Buddha met koptelefoon ter promotie van een speciale actie in zijn bar. Zijn Myanmarese collega's belandden eveneens achter de tralies. Ze werden vorig jaar weer vrijgelaten. 

Het stel vertrok eind augustus op een wereldreis van ongeveer een jaar. Haytema, van beroep fysiotherapeut, reisde met zijn vriendin vanuit Nederland naar Moskou. Van daaruit namen ze de Transsiberie-expres naar Mongolie en China voor een bezoek aan de Chinese Muur.