Volledig scherm
Indianen varen op de Amazone. © anp

Nederlander voltooit roeireis over Amazone 'gebroken en ziek'

De Nederlander Mark de Rond en de Brit Anton Wright hebben in de nacht van maandag op dinsdag (lokale tijd) hun roeireis over de Amazonerivier voltooid. Ze kwamen aan bij de stad Macapá in het noorden van Brazilië, waar de Amazone in de Atlantische Oceaan uitmondt. Het is voor het eerst dat mensen dit 3300 kilometer lange traject roeiend hebben afgelegd.

Het doel was om binnen een maand de hele Amazone van het dorp Nauta in Peru tot Macapá af te roeien. Dat hebben ze niet gehaald: ze kwamen een dag later aan dan gehoopt. De laatste 100 kilometer waren zwaar vanwege een sterke stroming vanuit zee. Bovendien waren ze allebei 'gebroken en ziek'.

Braziliaan haakte onderweg af
De Rond en Wright begonnen hun reis met de Braziliaan Murilo Reis, die de Amazone goed kent. Na de stad Manaus, iets over de helft van traject, haakte Reis af omdat hij het er niet mee eens was dat niet gestopt werd om contact te maken met de indianen aan de oever en te genieten van de natuur.

Laatste stuk non-stop
Tot Manaus hadden ze steeds een paar dagen gepauzeerd in grotere plaatsen om op krachten te komen, maar vanaf die stad ging het non-stop naar Macapá om hun doel te halen. Ze roeiden vaak ook 's nachts door.