Nederlanders gewond bij mesaanval in Duitse bus

UpdateIn het Noord-Duitse Lübeck heeft een man in een bus tien mensen verwond met een mes. De dader is aangehouden, aldus de politie. Onder de gewonden zijn een man en een vrouw uit Friesland, zo meldt Omroep Fryslân.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn beiden 21 jaar oud. 

Ooggetuigen vertelden dat de dader, een 34-jarige man van Iraanse afkomst, in de volle lijnbus van Lübeck naar Travemünde een keukenmes tevoorschijn haalde en mensen begon te steken. De chauffeur stopte de bus onmiddellijk en opende de deuren, waardoor inzittenden konden vluchten. In het handgemeen dat vervolgens ontstond slaagden passagiers erin om de dader te overmeesteren en over te dragen aan de politie, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Lübeck.

De motieven van de dader zijn onbekend. Het OM stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een terreuraanslag gaat, maar zegt ook dat ,,niets kan worden uitgesloten". De man had een rugzak bij zich met brandbaar materiaal.

De motieven van de dader zijn onbekend. Deskundigen onderzoeken zijn ,,verdachte rugzak'', volgens het Openbaar Ministerie in Lübeck, omdat ,,niets kan worden uitgesloten, ook terroristische achtergrond niet''.

Gewonde Nederlanders

Onder de gewonden zijn twee Nederlanders, een man en een vrouw uit Friesland. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn beiden 21 jaar oud. De man raakte gewond toen hij opnieuw de bus in ging om andere passagiers te redden, meldt Omroep Friesland. Op dat moment stak de dader hem neer. De man ligt in het ziekenhuis. Zijn toestand is onbekend. Zijn ouders zijn inmiddels bij hem. De verwondingen van de 21-jarige vrouw waren niet ernstig. Het duo was op vakantie in Hamburg samen met nog twee andere Friezen.

Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij een lijnbus in Lübeck, waar een nog onbekende man met een keukenmes passagiers verwondde. © AP
Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij een lijnbus in Lübeck, waar een nog onbekende man met een keukenmes passagiers verwondde. © AFP