Omwonenden filmden de vechtpartij tussen de Nederlanders en de Corsicanen.
Volledig scherm
Omwonenden filmden de vechtpartij tussen de Nederlanders en de Corsicanen. © Twitter

Nederlanders gewond bij treffen voetbalfans in Frankrijk: ‘Ze kwamen vooral om te vechten’

Tientallen Nederlandse en Franse supporters zijn vanmiddag slaags geraakt in Noord-Frankrijk. Daarbij vielen zes gewonden van wie een zwaargewond. Het incident gebeurde enkele uren voor het tweede divisie-treffen tussen CS Sedan en SC Bastia. Volgens de autoriteiten vielen de slachtoffers vooral aan Nederlandse kant en waren de vechtersbazen niet zozeer voor het voetbal afgezakt naar de Franse Ardennen.

De problemen begonnen omstreeks 13.30 uur. Om nog onbekende redenen kregen de Nederlandse voetbalfans het aan de stok met supporters van het Corsicaanse SC Bastia. Zij waren op eigen gelegenheid naar Noord-Frankrijk gereisd, in tegenstelling tot een paar honderd Corsicanen die in clubverband het vliegtuig hadden genomen.  

,,Er ontstond al vrij snel een gevecht. Zo’n 100 Nederlanders vielen 50 Bastia-supporters aan”, verklaarde politiechef Philippe Miziniak tegenover Franse media. Op filmpjes op sociale media is een deel van de confrontatie tussen de twee groepen te zien. De ene belaagt de andere in een straat in het stadscentrum met onder andere terrasmeubilair, mogelijk van een bar waar de Nederlanders volgens Franse supporters ‘zomaar’ binnenvielen.

Politieagenten kwamen later tussenbeide, maar konden niet voorkomen dat er gewonden vielen. ,,De slachtoffers waren vooral Nederlanders. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis’’, aldus Miziniak. Een van hen was er volgens hem heel slecht aan toe.

Volgens de autoriteiten van het arrondissement Ardennen kwamen de Nederlandse supporters ‘in de eerste plaats voor het vechten’ naar Sedan. ,,Dit zijn oncontroleerbare elementen die zeer lastig te detecteren zijn, maar hun beweegredenen hebben zeker niets met de sport te maken”, luidt het in een verklaring. 

FC Utrecht 

Verschillende getuigen verklaarden tegenover een verslaggever van het Franse persbureau AFP dat de afgelopen dagen op sociale media veel berichten circuleerden waarin fans van FC Utrecht werden uitgenodigd naar Sedan te komen. Utrechtse supporters  woonden in de jaren nul grote voetbalwedstrijden in Sedan bij. Dit als dank voor het eerbetoon van de club aan oud-speler David Di Tommaso die in 2005 overleed terwijl hij onder contract stond bij FC Utrecht. 

Volgens Bastia-supporters begonnen de Nederlanders met vechten. ,,We zaten rustig aan de bar toen ze ons plotseling aanvielen. Bizar. We hebben geen enkele rivaliteit met Sedan. Het is niet zoals in Nice of Marseille waar we weten dat de sfeer gespannen kan zijn. Gelukkig duurde het gevecht vanmiddag niet lang’’, vertelde een Corsicaanse supporter die anoniem wilde blijven. 

SC Bastia-supporters in de straten van het Noord-Franse Sedan na de massale vechtpartij met de Nederlanders voorafgaand aan het tweede divisie-treffen tussen Sedan en Bastia.
Volledig scherm
SC Bastia-supporters in de straten van het Noord-Franse Sedan na de massale vechtpartij met de Nederlanders voorafgaand aan het tweede divisie-treffen tussen Sedan en Bastia. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.