Volledig scherm
© AP

Nederlanders massaal achter Hillary Clinton

Nederlanders hebben net als in 2004, 2008 en 2012 een duidelijk voorkeur voor een Democraat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hillary Clinton gooit daarbij de hoogste ogen.

De kandidate heeft in een peiling van Maurice de Hond, waarvan zondag de resultaten werden gepubliceerd, de voorkeur van 58 procent, tegen 23 procent voor haar Democratische tegenstrever Bernie Sanders. 57 procent van de Nederlanders denkt nu dat de gewezen first lady en minister van Buitenlandse Zaken de verkiezingen van november zal winnen.

De Nederlanders met een voorkeur voor de Republikeinen zijn meer verdeeld. Donald Trump, Marco Rubio en Ted Cruz scoren momenteel ieder 20 procent. Mocht de strijd in november uiteindelijk gaan tussen Clinton en Trump heeft de Democrate de voorkeur van 76 procent tegen 16 procent voor de vastgoedmagnaat. Alleen bij de PVV-kiezers doet Trump het vrij goed. Daar scoort hij 37 procent (tegen Clinton 50 procent).

Oekraïne
Twee maanden voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is volgens de Hond de verwachte opkomst 26 procent en stemt naar verwachting 60 procent tegen dat verdrag. Aanhangers van de PVV en SP zullen op dit moment voor het overgrote deel tegenstemmen.

Kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks zijn voor het overgrote deel voor. Volgens De Hond zullen weinig mensen nog switchen van het ene naar het ander kamp. De uitslag zal volledig afhangen van het verschil in opkomst tussen de kiezers van de verschillende partijen.

Net als voorgaande weken constateerde de opiniepeiler geen verschuiving in het aantal Kamerzetels van de partijen in Nederland als er nu verkiezingen zouden zijn. De PVV blijft net als vorige week de grootste met 42 zetels, gevolgd door het CDA met negentien en de VVD met achttien.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.