Nederlanders ontvluchtten dodelijke natuurbranden Griekenland

UpdateDe grote natuurbranden die ten westen en ten oosten van de Griekse hoofdstad Athene woeden, hebben al aan zeker 74 mensen het leven gekost. Ook worden er nog minstens 164 volwassenen en 23 kinderen behandeld in ziekenhuizen aan verwondingen. Tien van hen zijn er slecht aan toe. Er worden ook nog steeds mensen vermist.

Er zijn vooralsnog geen berichten over Nederlandse slachtoffers van de bosbranden in Griekenland. Wel moesten enkele Nederlandse toeristen hun vakantiebestemming verlaten om aan de branden te ontkomen. De alarmcentrale van de ANWB heeft tot nog toe twee meldingen gekregen van vakantiegangers van wie het hotel is afgebrand. ,,Ze zijn via hun touroperator in een ander hotel ondergebracht'', aldus een woordvoerder van de ANWB. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot nog toe geen meldingen over slachtoffers of hulpvragen van landgenoten gekregen. 

,,Griekenland gaat op dit moment door een onbeschrijfelijke tragedie”, aldus de Griekse premier Alexis Tsipras. In het land zijn drie dagen van nationale rouw uitgeroepen. Hoewel het land vaker last heeft van branden in de zomer, zijn deze de dodelijkste in decennia. 

Onder de doden is onder andere een Vlaamse toerist, meldt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op Twitter. Het gaat om een 63-jarige man uit Aalst. Zijn 13-jarige zoon is in het ziekenhuis opgenomen, zonder verwondingen. ,,Onze ambassade staat zijn jonge zoon en zijn familie bij in deze moeilijke momenten”, meldt Reynders.

Griekenland heeft sinds gistermiddag te maken met hevige natuurbranden. Drie dorpen in de buurt van de Griekse toeristenplaats Kineta werden geëvacueerd vanwege een oprukkende natuurbrand. Tot in Athene - 40 kilometer oostelijker - werd overlast van rook gemeld. Ongeveer tegelijkertijd ontstond ook een brandhaard in het dorp Mati, dat ten oosten van Athene ligt. Hier greep het vuur door de droogte snel om zich heen.

Volledig scherm
De locaties van de bosbranden in Griekenland © Mark Reijntjens

Ambtenaren suggereren volgens persbureau AFP dat de branden zijn aangestoken. ,,Vijftien branden waren gelijktijdig gestart op drie verschillende plekken rond Athene", zei regeringswoordvoerder Dimitris Tzanakopoulos. Griekenland, voegde hij eraan toe, heeft de VS gevraagd om met drones 'verdachte activiteiten te observeren en op te sporen'.

Ooggetuigen vertelden aan persbureau Reuters dat zij in het kustplaatsje Mati verkoolde lichamen hadden gevonden van mensen die tevergeefs hadden geprobeerd voor het vuur te vluchten. Het populaire toeristenplaatsje is grotendeels verwoest. In Mati vonden reddingswerkers op één plek de verbrande lichamen van 26 volwassenen en kinderen die elkaar omarmden toen ze bij de kust omsingeld werden door de vuurzee. Volgens de brandweer is het vuur hier inmiddels afgezwakt doordat de wind is gaan liggen. Toch is de brand nog niet volledig onder controle. 

Overvallen

Volledig scherm
Nikos Stavrinidis werd uit zee gered door een vissersbootje. © AP

Volgens een woordvoerder van de brandweer werden veel mensen overvallen door de vuurzee. ,,Inwoners en bezoekers van het gebied konden niet op tijd vluchten voor het vuur, ondanks dat ze soms maar een paar meter bij de zee of hun huis vandaan waren", aldus Stavroula Maliri tegen persbureau Reuters.

Andere mensen probeerden zichzelf in veiligheid te brengen door te vluchten naar de zee. De Griekse kustwacht meldt dat er zes lichamen uit de zee zijn gehaald. Verder zijn er negentien mensen levend uit het water gered. Ruim zevenhonderd mensen werden aan de kust gered, nadat zij zichzelf daar in veiligheid hadden proberen te brengen.
Onder hen Nikos Stavrinidis, zijn vrouw en twee vrienden. ,,We waren het water ingegaan om aan het vuur en de rook te ontsnappen, maar de wind en de stroming trok ons weg van de kust. Door de rook raakten we gedesoriënteerd'', vertelt hij aan persbureau AP. Twee uur lang probeerden ze te blijven drijven, tot er een visserbootje kwam. Die trok de groep aan boord. Zij waren in veiligheid. Zij wel, een vrouw en haar zoon die ook bij Stavrinidis in de buurt was, redde het niet. Hij zag hen in de golven verdwijnen. ,,Het is verschrikkelijk om de persoon naast je te zien verdrinken terwijl je niet kunt helpen'', zegt hij verdrietig. ,,Dit zal me altijd bijblijven.''

De brandweer roept mensen op om melding te maken van mensen die vermist zijn. Familie en vrienden van mogelijke slachtoffers plaatsen vandaag op Twitter en Facebook berichten met daarop foto's van de mensen die mogelijk het slachtoffers zijn geworden van de natuurbranden. Met de oproep hopen zij de vermisten te kunnen traceren.

Volgens persbureau Reuters lopen inwoners van de getroffen gebieden in Mati door de verkoolde straten, op zoek naar hun uitgebrande auto's. Anderen zoeken naar hun huisdieren.

Tekst loopt verder onder de foto.

Volledig scherm
Mensen vluchten het water in bij het strand van Argyris Akti, Nea Makri, Griekenland. © Twitter/Forecast weather Greece

Europa

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker volgt de bosbranden met grote bezorgdheid. ,,Ik ben diep bedroefd over het verlies van zo vele levens in deze vreselijke tragedie.'' EU-president Donald Tusk twitterde diep bedroefd te zijn. ,,Europa zal naast onze Griekse vrienden staan in deze moeilijke tijden. Hulp is onderweg uit verschillende EU-landen.''

Spanje, Bulgarije en Cyprus hebben Griekenland hulp geboden om de bos- en natuurbranden in het land onder controle te krijgen. Het gaat om onder meer twee blusvliegtuigen, twee grote blusvoertuigen en in totaal 64 brandweermannen en paramedici.

Ook het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Athene laten weten dat teams van de rampenbestrijdingsdienst onmiddellijk kunnen uitrukken als dat nodig is. Buurland Turkije heeft eveneens bereidheid getoond mensen en materiaal te sturen om te helpen bij het blus- en reddingswerk.

Tekst loopt verder onder de foto.

Volledig scherm
Deze foto is door het ministerie van Defensie naar buiten gebracht. Op de foto is zichtbaar hoe het dorp Mati door de brand getroffen is. © AFP

Nederland

De Nederlandse ambassade in Griekenland meldt dat er voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers gevallen zijn. Een woordvoerder van reisorganisaties TUI en Kras laat aan deze krant weten dat de situatie nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Volgens de woordvoerder hebben beide organisaties geen reizigers in hotels zitten. ,,Wel zijn hier een handvol mensen op rondreis, zij krijgen van ons een alternatieve route", aldus de woordvoerder.

Vanwege de hevige bosbranden in Griekenland heeft het Nederlandse Rode Kruis vandaag de website Ik ben veilig geactiveerd. De vele Nederlandse toeristen in Griekenland kunnen via de website laten weten hoe het met ze gaat. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die zich mogelijk in de getroffen gebieden bevinden.

Premier Mark Rutte heeft zijn medeleven uitgesproken naar alle slachtoffers. Ook heeft hij namens Nederland hulp aangeboden aan de Grieken. Het Koninklijk Huis leeft intens mee met de slachtoffers, hun families en alle mensen die nog in onzekerheid verkeren. ,,Wij voelen ons verbonden en in gedachten zijn we bij hen.”

Overzicht

Op satellietbeelden is te zien waar de natuurbranden zich bevinden. Het Griekse ministerie van Defensie heeft luchtopnamen vrijgegeven van de verwoestende branden, meldt de Griekse nieuwswebsite Kathimerini. De beelden laten de omvang van de natuurbrand zien.

Niet alleen in de directe omgeving van Athene is het kurkdroog. Ook in de buurt van Riza op de Peloponnesos en het eiland Skopelos waren gisteren rookwolken zichtbaar die zouden duiden op natuurbranden.

Copernicus EU on Twitter

Our thoughts are with those affected by the #wildfires in Greece 🇬🇷 The images we posted yesterday are not from the deadly fire, but from one west of #Athens #Sentinel2 will only make an overpass over the worse hit area, #Marathon/Nea Makri, tomorrow #πυρκαγιών #φωτια #αττικη

Volledig scherm
Een vrouw probeert haar hond te vinden in het dorp Mati, dat door de natuurbrand zwaar getroffen werd. © REUTERS

Lees hieronder ons liveblog van eerder op de dag terug.