Skileraar Julian Jongsma laat zien hoe het moet.
Volledig scherm
PREMIUM
Skileraar Julian Jongsma laat zien hoe het moet. © Ton Voermans

Nederlanders op de piste: We komen beneden, maar daar is alles mee gezegd

Voor duizenden Nederlanders eindigde het weekje wintersport in de krokusvakantie met een been in het gips of andere leed. Alarmcentrale Eurocross deed deze week veldonderzoek op de Oostenrijkse piste naar de oorzaak. ,,We horen van de Oostenrijkers: Die Nederlanders wonen in het platste land ter wereld, gaan één weekje per jaar naar de bergen en ze denken dat ze kunnen skiën.’’

Een strakblauwe hemel, verse sneeuw, een adembenemend uitzicht en kilometers piste onder ons. Niets staat een mooie afdaling in Flachau in de weg, totdat Eurocross-arts Floriana Luppino de letsels opsomt: ,,Gebroken onderbenen, bovenbenen en polsen, hoofdletsel, afgescheurde en verrekte kruisbanden, fracturen van heup en bekken, gebroken schouders, gescheurde milt.’’ Eigenlijk alles dat je kan overkomen als je een flinke smak maakt, kwam in de krokusvakantie binnen bij de alarmcentrale.

In Flachau, een dorpje van 2600 inwoners en 10.000 toeristenbedden, probeert Luppino met haar team de oorzaak van die ernstige ongevallen in kaart te brengen. Skiën we wel zo goed als we zelf denken? ,,We horen van de Oostenrijkers: Die Nederlanders wonen in het platste land ter wereld, gaan één weekje per jaar naar de bergen en ze denken dat ze kunnen skiën.’’

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”