Nederlanders opgeroepen Bagdad te verlaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders in Irak geadviseerd Bagdad te verlaten ‘als dit kan op een veilige manier’. 

Quote

Het reisadvies was al rood, roder dan dit kan niet

Buitenlandse Zaken

Het dringende advies komt omdat onrust en nieuwe gewelddadigheden worden verwacht in de hoofdstad van Irak na de moord op de Iraanse generaal Soleimani.

Het reisadvies voor Irak blijft ongewijzigd negatief. ,,Het reisadvies was al rood, roder dan dit kan niet’’, aldus een woordvoerster. ,,Het reisadvies is: ga niet naar Bagdad. En als je er toch bent, kun je beter vertrekken.’’

De Verenigde Staten voerden in de nacht van donderdag op vrijdag een drone-aanval uit op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad, waarbij onder meer de vooraanstaande Iraanse generaal Qassem Soleimani is omgekomen. Iran heeft al aangekondigd de aanval te willen vergelden.

Een Amerikaanse vlag is in Bagdad op straat geschilderd zodat auto's eroverheen kunnen rijden. Westerse regeringen vrezen voor represailles na de dood van de Iraanse generaal Soleimani.
Volledig scherm
Een Amerikaanse vlag is in Bagdad op straat geschilderd zodat auto's eroverheen kunnen rijden. Westerse regeringen vrezen voor represailles na de dood van de Iraanse generaal Soleimani. © AFP

De Amerikaanse ambassade in Bagdad raadt landgenoten aan het land onmiddellijk te verlaten. De VS hebben op het vliegveld van Bagdad onder anderen de in Iran erg populaire generaal Qassem Soleimani met een drone-aanval gedood. Washington vreest dat pro-Iraanse sjiitische milities wraak willen nemen op Amerikanen in het land.

Zij krijgen het advies het land zolang het nog kan per vliegtuig te verlaten of anders over land naar een buurland te gaan. De Franse ambassade heeft Fransen geadviseerd uit de buurt te blijven van samenscholingen.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.