Nederlanders overvallen door nepagenten langs Route du Soleil

VideoDe Franse politie waarschuwt voor nepagenten die nietsvermoedende toeristen overvallen. Sommigen rijden over de autoroute in een auto met zwaailicht en sirene. 

Quote

Als een auto zonder politielogo je wil aanhouden, kun je het beste doorrijden en de politie bellen

Politiechef Alain Archaimbault

Ze lijken op agenten in burger, rijden in een auto met zwaailichten en sirene voor je en wenken je dan naar de kant. Maar als ze je auto doorzoeken, gaan ze er vandoor met alle waardevolle spullen.  

Het overkwam recent Nederlanders op doorreis naar Marokko. Zij vertrouwden het zaakje niet, bleven doorrijden en pakten hun camera. Hun filmpje circuleert inmiddels op Facebook. Andere toeristen waren minder fortuinlijk. Zij stopten en werden langs de kant van de weg beroofd.

De nepagenten slaan vooral toe op de routes naar het zuiden. De afgelopen weken zijn overvallen gemeld op snelwegen aan de Côte d’Azur en de Languedoc-Roussillon en langs de A13 tussen Parijs en Normandië.

Zaklamp

,,De werkwijze is steeds hetzelfde", zegt politiechef Alain Archaimbault in Le Figaro. ,,Ze rijden rond in een auto zonder politielogo. Als ze een prooi zien, het liefst buitenlandse toeristen, plakken ze een zwaailicht op de auto en gaan achter het voertuig aan. Als ze de auto tot stoppen hebben gebracht, richten ze een zaklamp op het gezicht van de bestuurder en doorzoeken de auto. Zodra ze een portemonnee, een telefoon of waardevolle spullen te pakken hebben, gaan ze er vandoor."

Volgens de politiechef zijn de nep-politiemensen gemakkelijk te herkennen. Franse agenten rijden altijd rond met een embleem op de auto en zijn gekleed in uniform. Vanwege de veiligheid zal een politieman je nooit vragen te stoppen op de vluchtstrook. Archaimbault: ,,Als een auto zonder politielogo je wil aanhouden, kun je het beste doorrijden en de politie bellen."

Criminelen

Nepagenten die toeristen beroven, worden al jaren gesignaleerd in landen als Frankrijk en Spanje. Het fenomeen doet zich ook buiten de snelweg voor. Afgelopen week werden vier wandelende toeristen bij het Zuid-Franse Cahors nog beroofd door als agent verklede criminelen. 

Volledig scherm
Verkeer op de 'Autoroute du soleil' ter hoogte van Lyon. © AFP