Volledig scherm
© getty

Nederlanders willen dag van nationale rouw

Als het aan het Nederlandse volk ligt wordt er een dag van nationale rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de vliegramp met Malaysia Airlines. 71 procent van de Nederlanders vindt dat we allemaal moeten stilstaan bij de tragische gebeurtenis van afgelopen donderdag. Dat blijkt uit een rondvraag van het AD onder meer dan 10.000 bezoekers van de website.

Volledig scherm
© getty

20 procent voelt niets voor een officiële nationale rouwdag. 'Wat een onzin', schrijft iemand op AD.nl. 'Dan moeten we voor iedere ramp doen'. Een ander argumenteert: 'Ik rouw op mijn eigen manier, daar heb ik geen rouwdag voor nodig'. 9 procent van de ondervraagden heeft geen mening hierin.

Minister-president Mark Rutte heeft wel vlaginstructies afgegeven, net als na de aanslag op Koninginnedag, de busramp in Zwitserland en de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Maar een dag van nationale rouw, daar doen wij al ruim een halve eeuw niet meer aan. Die kwam in 1962 voor het laatst voor, na het overlijden van koningin Wilhelmina. Zeker in de vrijgevochten jaren '70 voelde Nederland niets voor 'officieel' treuren. Nu, na een catastrofe die net zo zinloos als verschrikkelijk is, lijkt dat sentiment anders te liggen.

Op Twitter vroegen velen zich de afgelopen dagen af waarom er geen dag van nationale rouw is afgekondigd, een standpunt dat ook wordt gedragen door Joël Voordewind, Kamerlid voor de Christenunie.

Behoefte
Het is de behoefte om de zo breed gevoelde pijn te benoemen, om aan te geven dat een land zich in het hart geraakt voelt.

Logisch, op elke 87.000 Nederlanders is er één gestorven boven het conflictgebied in Oekraïne. Dat is naar verhouding meer dan het aantal gesneuvelde Amerikanen bij de aanslagen op 11 september 2001. Toen werd er wel een dag van officiëuze rouw ingesteld na afkondiging door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Op 14 september werd er aan alle Europeanen gevraagd om klokslag twaalf uur drie minuten stilte in acht te nemen.

Bijlmerramp
Ook de herdenking van de Bijlmerramp in 1992 was volgens de ministerraad niet officieel een dag van nationale rouw. Toch werd de vlag op 11 oktober 1992 op alle overheidsgebouwen halfstok gehangen.

Voor een nationale rouwdag is geen vast protocol. Hoe zo'n dag van nationale rouw eruit moet komen te zien kan dus variëren van een minuut of aantal minuten stilte, de vlag halfstok, een herdenkingsdienst of een combinatie hiervan. Ook staat niet vast of een officiële rouwdag jaarlijks terugkerend moet zijn of eenmalig.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.