Nederlands-Amerikaanse schatzoeker moet stoppen met graven naar ‘Spaanse zilvervloot’
Ruim een jaar nadat hij toestemming had gekregen om op een Chileens eiland te graven naar een ‘mythische’ schat moet Bernard Keiser zijn werkzaamheden staken. De tijd die hij kreeg is volgens de Chileense minister van Nationale Eigendommen verstreken. De Nederlandse Amerikaan is al ruim twintig jaar op zoek naar wat ‘de grootste nog niet ontdekte schat ter wereld’ wordt genoemd.
Delen per e-mail
De in Amsterdam geboren Keiser, die als tiener met zijn ouders naar de Verenigde Staten emigreerde, mocht in september beginnen met het opgraven van de legendarische schat en kreeg daarbij logistieke hulp van Chili. Het ministerie van Nationale Eigendommen stelde graafmachines en vrachtwagens ter beschikking, maar vindt het nu blijkbaar welletjes. ,,De speurtocht kan niet langer gebaseerd zijn op het natuurlijke erfgoed van het eiland’’, verklaarde minister Julo Isamit volgens Chileense media.
Desondanks gaat Keiser proberen een nieuwe vergunning te krijgen en hoopt hij in maart of april volgend jaar te kunnen terugkeren naar het eiland in de Stille Oceaan. Het is onderdeel van de Juan Fernandez-archipel en was in de 18de eeuw een toevluchtsoord voor zeerovers. De Schotse zeeman en schipbreukeling Alexander Selkirk verbleef er ook vier jaar. Zijn ervaringen vormden de inspiratiebron voor Robinson Crusoe, het wereldberoemde boek van de Engelse schrijver Daniel Defoe.
De burgemeester van de Juan Fernandez-archipel ondersteunde de speurtocht van Keiser. Zolang hij de voorwaarden maar naleefde, mocht de operatie volgens hem niet verboden worden. Het Chileense bosbouwbedrijf stapte in augustus 2019 echter naar de rechter in Valparaíso om te voorkomen dat zware machines het eiland zouden betreden.
Spaanse zilvervloot
Keiser, een rijke zakenman, is al sinds 1998 op zoek naar de schat. Hij betaalde het speurwerk tot nu toe uit eigen zak en investeerde al enkele miljoenen dollars in het onderzoek. De bewuste schat bevond zich volgens hem aan boord van het Spaanse galjoen Nuestra Señora de Montecarmelo. Dat vervoerde in 1715 ongeveer 800 ton aan dubloenen (Spaanse goudmunten), edelstenen en sieraden van Spanje naar de Juan Fernández-archipel.
Volgens de legende ontdekte de Britse admiraal Lord Anson deze ‘Spaanse zilvervloot’ tijdens de oorlog tussen Engeland en Spanje en liet hij de lading begraven op Robinson Crusoe-eiland. Anson gaf de Britse zeevaarder Cornelius Webb in 1761 opdracht de buit op te halen met het schip de Unicorn (Eenhoorn). Webb zou de schat opgeborgen hebben en ermee zijn uitgevaren, maar zag zich genoodzaakt terug te keren naar het eiland vanwege averij, die het schip opliep in een storm.
Hij liet de schat naar verluidt opnieuw begraven, zeilde naar de Chileense havenstad Valparaíso om zijn schip te laten repareren en zou van daaruit gecodeerde berichten hebben gestuurd met de gegevens van de plek waar de schat was herbegraven. Die berichten zouden de Engelse admiraal nooit hebben bereikt, omdat hij in juni 1762 plotseling overleed. In de openlijke briefwisseling tussen de twee verzekert Webb de admiraal dat de lading op het punt staat te worden vervoerd naar Engeland.
Gammastralen
De brieven kwamen in handen van de Chileense zakenman Luis Cousiño (1835-1873). Zijn nazaten gaven ze aan Bernard Keiser. Die gebruikte de correspondentie voor verder onderzoek in Britse en Spaanse musea. Op basis van de resultaten begon hij in 1998 op Robinson Crusoe-eiland te zoeken naar de locatie van de vermeende schat.
Die zou in september 2005 zijn gelokaliseerd met behulp van een minirobot met gammastralen. Volgens de eigenaar van het apparaat, het Chileense Wagner Technologies, ligt de schat begraven op een diepte van 14 meter in de buurt van de bergrug Cerro Tres Puntas.
Verdeling
Het Chileense bedrijf wilde de exacte locatie van de schat alleen vrijgeven in ruil voor een vindersloon van 50 procent. Chili ging niet akkoord met dat percentage. De ongeveer 800 eilandbewoners eisten ook hun deel op.
Volgens Chileense media is wettelijk bepaald dat Keiser recht heeft op 25 procent als de schat wordt gevonden en de Chileense Staat op 75 procent. De percentages staan in de Nationale Monumentenwet waaronder ook plekken met een grote historische waarde vallen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zes Oekraïense gastarbeiders omgekomen bij busongeluk in Polen
Bij een ernstig busongeluk in het zuidoosten van Polen zijn 6 mensen om het leven gekomen en 34 inzittenden gewond geraakt. De Oekraïense bus was in de nacht met 57 inzittenden op weg naar Oekraïne, maar reed door onbekende oorzaak tegen de vangrail en kwam daarna in een greppel naast de weg terecht. -
Nederlandse Amerikaan mag ‘mythische’ schat in Chili opgraven
Chili heeft een Nederlands-Amerikaanse miljonair toestemming gegeven om wat wordt genoemd ‘de grootste nog niet ontdekte schat ter wereld’ op te graven. De lading goud en juwelen zou een waarde hebben van 10 miljard dollar en ligt volgens Bernard Keiser begraven op het Robinson Crusoe-eiland, zo'n 700 meter ten westen van het Zuid-Amerikaanse land. -
Italië blokkeert export kwart miljoen vaccins die op weg waren naar Australië
Italië heeft de export van de 250.000 AstraZeneca-vaccins geblokkeerd die op weg waren naar Australië. De actie, met goedkeuring van de EU, is een reactie op de aanhoudende leveringsproblemen van het farmaceutische bedrijf. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.
-
EU en VS schorten importheffingen op elkaars producten op
De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten miljarden dollars aan importheffingen op elkaars producten voor vier maanden op. Daarmee lijken de grootmachten eindelijk nader tot elkaar te komen in een conflict over illegale staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus dat al zo’n zeventien jaar speelt. -
Acht gewonden na aanval met ‘scherp voorwerp’ in Zweeds stadje, politie gaat uit van terreur
In Zweden zijn acht mensen gewond geraakt bij een aanval met een scherp voorwerp. De dader, vermoedelijk een man van in de twintig, zou in zijn been zijn geschoten door de politie. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd. Twee mensen zouden ernstig gewond zijn. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.