Volledig scherm
© EPA

Nederlands bedrijf naar Thailand mét oplossing

Ondanks dat duikers al zijn begonnen om de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer uit een ondergelopen grot te halen, stuurt het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck vandaag twee medewerkers en materieel naar Thailand. Mochten de duikers niet slagen in hun missie, dan heeft het bedrijf mogelijk een oplossing gevonden. 

Volledig scherm
© AFP

Directeur van het bedrijf Jeroen van Heck zit al in Thailand. ,,Vanuit de contacten die wij hebben is gevraagd: ga door en zorg dat de spullen hier komen", zegt de woordvoerder. Volgens hem wordt er nu hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het materieel samen met de twee medewerkers aan het eind van de middag op Schiphol op een lijnvlucht kan worden gezet.

De oplossing die het bedrijf heeft uitgedokterd, is een zogenoemde heveloplossing. Daarbij moet water worden weggepompt met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van water. ,,Denk hierbij aan het inzetten van een rietje in een brandstoftank als iemand de verkeerde brandstof heeft getankt. Als je aan het rietje in de tank zuigt, begin het te stromen. Wij denken dat we dat met behulp van slangen kunnen realiseren.'' 

De test gisteren was een succes, zegt hij. ,,Maar we kunnen de situatie natuurlijk niet exact nabootsen'', waarschuwt de woordvoerder.

Zo snel mogelijk

Volledig scherm
© REUTERS

Wanneer ze de oplossing kunnen inzetten, is nog even de vraag. ,,Ze zullen morgen rond 12.00 uur Nederlandse tijd bij de grot zijn. We hopen dat we daar zo snel mogelijk aan de slag kunnen, maar dat is ook afhankelijk van de reddingsoperatie van de duikers. Als die daar nog binnen zijn, kunnen wij niet beginnen.''

Of het bedrijf voor zijn inzet betaald krijgt, weet de woordvoerder niet. ,,Ik ben de financiële man van het bedrijf, maar ik heb daar eigenlijk geen idee van. Maar daar gaan we ongetwijfeld uit komen.''

Drie tot vier dagen

Volledig scherm
© EPA

De reddingsoperatie om de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer te bevrijden uit een ondergelopen grot is in volle gang. Volgens bronnen worden de jongens en trainer in vier groepen verdeeld om vervolgens door duikers naar buiten te worden gebracht. Dat meldt de Bangkok Post.

De eerste groep bestaat uit vier jongens, de anderen uit drie personen. De trainer zal met de laatste groep meegaan. Elke jongen zal worden begeleid door twee duikers.

Vanochtend vroeg (Nederlandse tijd) zijn achttien duikers de grot ingestuurd om de jongens te redden. Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders. De jongens in de grot zijn op de hoogte gesteld van de operatie. Mogelijk staat de eerste groep vandaag aan het eind van de middag buiten. Afhankelijk van het weer kan de hele operatie drie tot vier dagen duren.

D-day

Volgens de gouverneur van de regio Chiang Rai, Narongsak Osotthanakorn, is vandaag de beste dag om een poging te ondernemen aangebroken, ,,omdat het grootste deel van het pad beloopbaar is". De waterstand in de grot is de afgelopen dagen gezakt. ,,Vandaag zijn we er het meest klaar voor. Vandaag is het D-day.''

Bekijk in de video hieronder hoe het Nederlandse pompbedrijf Van Heck in contact is gekomen met de Thaise autoriteiten:

Volledig scherm
Reddingsoperatie. © Infografieken Nederland