Volledig scherm
De omgekomen Friese Stabij Quinta, een dag voor zijn noodlottige reis. © Privéfoto

Nederlands expatgezin rouwt na crash MH17 om hond Quinta

Wat is er gebeurd met Quinta? Dat vraagt een Nederlands gezin in Maleisië zich nagelbijtend af na de vliegtuigcrash in het oosten van de Oekraïne. De Friese Stabij van de Driebergenaars bevond zich in het laadruim van vlucht MH17. Op de crashplek zou het kadaver van een hond zijn gevonden maar een bevestiging is er niet.

Volledig scherm
© Privéfoto

Intens verdrietig zijn ze, Patrick (44) en Nicole (44), en hun kinderen Lara (14) en Hugo (12). Het gezin uit Driebergen, dat niet met hun achternaam genoemd wil worden, verhuisde onlangs naar Kuala Lumpur. Hun hond Quinta, al bijna negen jaar deel van de familie, reisde apart en zou morgen na een week quarantaine weer herenigd worden met zijn baasjes. Zou want het noodlot besliste anders. 

Toeval
De Friese Stabij belandde vorige week donderdag bij toeval op vlucht MH17, zegt Patricks moeder. 'Quinta zou eigenlijk een dag later vliegen maar dat kwam slecht uit met de week quarantaine erbij. Dan zou ze zaterdag de 26ste naar huis mogen, maar die dag eindigt in Maleisië de ramadan en wordt het Suikerfeest gevierd en werkt niemand. Omdat mijn zoon niet wilde dat ze nog langer opgesloten zat, liet hij haar vlucht omzetten.' 

In plaats van zich te verheugen op die hereniging, zitten haar zoon en schoondochter en hun kinderen een week later met prangende vragen over het lot van hun trouwe huisdier. Het spreekt vanzelf dat het teefje de crash niet overleefde omdat er geen overlevenden zijn, maar ligt haar kadaver nog in het veld of werd het geborgen? En zo ja, wordt het dan ook gerepatrieerd naar Nederland?

Schadeformulier
'Van Malaysia Airlines ontvingen mijn zoon en schoondochter een brief met een schadeformulier dat ze moeten invullen omdat Quinta nu eenmaal als vracht in het laadruim zat,' zegt Patricks moeder snikkend. Ook zij heeft het moeilijk met het verlies van de hond. 'Quinta was als een kind.'   

Dat laatste verklaart ook de naam van de hond, Spaans voor 'de vijfde'. Daarmee wilden haar baasjes laten zien dat ze Quinta als een volwaardig gezinslid beschouwden.

Gemiste oproepen
De dood van hun hond hakt er dan ook flink in bij het gezin. Dat vernam het dramatische nieuws vorige week vrijdag, zo schrijven ze op hun reisblog. 'Toen we wakker werden zagen we dat we acht keer gebeld waren gebeld door verschillende Maleisische nummers. Oh, nee, Quinta dacht ik nog. Misschien is ze gestresst geraakt, een hartaanval gekregen... Patrick belde het laatste nummer, maar de man was slecht te verstaan. Vliegtuig, crash, NEE. We deden de tv aan en zagen daar de brokstukken. De kinderen kwamen binnen en we gingen samen een potje janken. Quinta was er niet meer.'

Patrick en Nicole en hun kinderen beleefden vandaag opnieuw een zwarte dag, zegt oma vechtend tegen de tranen. 'Met de container vol huisraad arriveerden ook de mand, etensbakken en zakken brokken van Quinta.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of op de crashplek een hondenkadaver is gevonden en zo ja, wat ermee is gebeurd.

Tweede hond
In het gecrashte vliegtuig zat naast Quinta nóg een hond, naar verluidt een jonge herder. Die was onderweg naar een baasje in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, zo blijkt uit de vrachtbrief. Daarop is ook te zien dat er 28 levende vogels en duiven in het vrachtruim zaten.