Nederlands gezin vlucht voor zware aardbeving Indonesië: 'Mijn dochter werd hysterisch’

Update / VideoDoor een zware aardbeving in de Indonesische hoofdstad Jakarta is een vakantie van een Nederlands gezin in mineur geëindigd. Nita Loeffen en haar kinderen moesten halsoverkop een warenhuis verlaten nadat er binnen grote paniek was uitgebroken. Ondanks de chaos bleven ze ongedeerd. ,,Iedereen begon opeens heel hard ‘aardbeving!’ te schreeuwen. Het was beangstigend...”

USGS Big Quakes on Twitter

Prelim M6.8 Earthquake southwest of Sumatra, Indonesia Aug-02 12:03 UTC, updates https://t.co/PnGG5ijsAo

De Indonesische autoriteiten moesten vandaag enige tijd een tsunamiwaarschuwing afgeven voor een deel van de kust van Java en Sumatra. Dit vanwege de kracht van de aardbevingen. De autoriteiten riepen inwoners in de kustgebieden op hoger gelegen gebied op te zoeken, na een zware aardbeving met een kracht van 6,8 onder de zeebodem tussen beide eilanden.

De zware beving deed zich voor op zo’n 150 kilometer uit de kust van West-Java (en zo’n 225 kilometer van de kust van het zuiden van Sumatra) op een diepte van bijna 43 kilometer. Ook in de hoofdstad Jakarta werden schokken gevoeld. Daar renden mensen schreeuwend de straat op, zegt Nita Loeffen, terwijl ze op het punt staat terug naar Nederland te vliegen.

‘Helemaal hysterisch’

Volledig scherm
Gezin Loeffen. © Facebook

Loeffen, een Hoofddorpse met Indonesische roots, was op het moment van de aardbeving in een warenhuis in het oosten van Jakarta. Ze speelde videogames met haar kinderen. ,,We waren in een gamecentrum en speelden SEGA Rally, een racegame. Opeens begonnen de stoelen waarin wij zaten ontzettend te schudden.” Ze kwam er al snel achter dat dit niets met het apparaat te maken had. Het gestommel kwam van onderen: het was een aardbeving.

Binnen een minuut brak er om haar heen grote paniek uit. Bezoekers schreeuwden naar elkaar dat ze moesten rennen voor hun leven. ,,Vooral de bezoekers op de hoogste verdiepingen renden in grote paniek richting de lift en de roltrappen. Binnen een paar seconden stonden zij buiten, zo snel ging het.”

De aardbeving was volgens Loeffen zo krachtig dat de complete vloer van het warenhuis begon te bewegen. Buiten was het zowaar nog erger. ,,Mijn zus reed naar huis en zag zelfs het asfalt heen en weer schudden. Het was erg beangstigend.” Toevallig was het voor Loeffen en haar kinderen de laatste vakantiedag. Een dag die een deceptie is geworden. ,,Mijn dochter van 12 werd helemaal hysterisch door de gebeurtenissen”, zegt de moeder.

‘Een heel sterke schok’

Het gezin gaat al vijftien jaar op rij naar Jakarta, de plaats waar het oorspronkelijk vandaan komt. Een aardbeving van deze proportie hebben ze niet eerder meegemaakt. ,,Ik was bang dat de mensenmassa ons in alle paniek van de roltrap zou duwen, maar zo ver kwam het gelukkig niet. We stappen nu op het vliegtuig en zijn nu van de schrik aan het bekomen.”

Een 50-jarige inwoonster van Jakarta onderschrijft het verhaal van Loeffen dat het er even heftig aan toe ging in de hoofdstad., ,,De kroonluchter in mijn appartement schudde heen en weer en ik ben snel vanaf de 19e verdieping naar beneden gerend. Iedereen vluchtte, het was een heel sterke schok.”

Golven

Op tv-beelden was te zien hoe passagiers de terminal van Jakarta’s internationale luchthaven uit renden. Later meldden de autoriteiten dat de luchthaven gewoon in bedrijf was.

Volgens metingen van de Amerikaanse geologische dienst USGC had de aardbeving een kracht van 6,8 en deed hij zich voor op 227 kilometer van de plaats Teluk Betung op Sumatra.

De tsunamiwaarschuwing werd afgegeven voor inwoners van de kustgebieden in het westen van Java en zuiden van Sumatra. De autoriteiten meldden dat mensen rekening moesten houden met golven tot wel drie meter hoog. Na enige tijd werd de waarschuwing weer ingetrokken.

Vulkaanuitbarsting

In december vorig jaar vond nog een tsunami plaats in de regio, toen veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting van de Anak Krakatau tussen de twee eilanden. Een deel van de berg viel in zee en veroorzaakte metershoge golven die over de kust van Sumatra en Java rolden. Honderden mensen kwamen toen om het leven en tienduizenden mensen raakten dakloos. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA