Nederlands koloniaal erfgoed vernietigd door grote brand in Jakarta

VideoBij een grote brand in het noorden van de Indonesische hoofdstad Jakarta is vandaag Nederlands koloniaal erfgoed uit de 17de eeuw verloren gegaan. Een deel van het Maritiem Museum van Indonesië (Bahari museum) en zijn historische collectie gingen in vlammen op.

Het museum is gevestigd in de voormalige pakhuizen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). De witte gebouwen met rode pannendaken stammen uit de 17de eeuw en behoren daarmee tot de oudste in de stad. In de gebouwen wordt de maritieme geschiedenis van Indonesië tentoongesteld.

Volledig scherm
© AFP

Op televisiebeelden was eerder vandaag te zien hoe de vlammen uit de ramen van de gebouwen slaan. ,,De meeste gebouwen staan in brand", meldde de brandweer op zijn website. Ook de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Rob Swartbol, deelde beelden van de brand op Twitter. 'Een vernietigend vuur vanochtend in Bahari... Zo zonde'.

Gebouw verwoest

Volledig scherm
© AFP

De gebouwen werden voorheen door de VOC gebruikt om kruiden, thee en koffie in op te slaan. In 1976, 31 jaar nadat Indonesië zichzelf onafhankelijk had verklaard, werden de gebouwen omgeturnd tot maritiem museum.  Ze werden vorig jaar nog gerenoveerd.

De lokale brandweer had zo'n vier uur nodig om de branden te blussen. Een van de drie historische gebouwen is verwoest, aldus museumdirecteur Husnizon Nizar. Dat geldt ook voor modellen van VOC-schepen, traditionele Indonesische bootjes en een grote maquette. ,,We hebben veel van onze historische collectie verloren door het vuur", zei hij.

'Groot verlies'

Volledig scherm
© AFP

Ook Isla Winarto, voorzitter van de organisatie die over het Indonesische erfgoed gaat, spreekt van een 'groot verlies'. ,,Niet alleen vanwege zaken die in het museum werden tentoongesteld en verloren zijn gegaan, maar ook om het verlies van de gebouwen en een deel van de oude stad", zei hij. ,,We hopen dat het museum in de nabije toekomst in zijn oude eer kan worden hersteld."

Niemand raakte gewond door de brand, omdat medewerkers en bezoekers tijdig konden worden geëvacueerd. De autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de brand.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.