De Nederlander en de Serviër wisten volgens justitie dat Ivo Borer (71) alleen thuis was.
Volledig scherm
De Nederlander en de Serviër wisten volgens justitie dat Ivo Borer (71) alleen thuis was. © Videostill TeleM1

Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.

,,Ze hebben me neergeslagen.’’ Dat waren de laatste woorden van oud-burgemeester Ivo Borer (71) uit Metzerlen bij Bazel. Hij werd op 14 maart 2010 thuis overvallen door twee mannen en zwaargewond achtergelaten. Zijn echtgenote vond haar hevig bloedende man pas uren later. Hij werd in het ziekenhuis in een kunstmatige coma gebracht waaruit de zeventiger nooit meer zou ontwaken. Borer overleed vier maanden later aan de gevolgen van ernstig hoofdletsel.

Quote

Ze hebben me neergesla­gen

Laatste woorden van oud-burgemeester Ivo Borer

De 40-jarige Nederlander en twee Serviërs (43 en 66), die alle drie vastzitten, zijn nu in staat van beschuldiging gesteld. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Solothurn bij Bern drongen de eerste twee verdachten op de bewuste datum de woning van Borer binnen na een tip over ‘voor miljoenen aan kostbaarheden en cash geld’. Die vermeende buit vonden de twee overvallers niet, ondanks dat ze de oud-burgemeester zwaar toetakelden om hem te dwingen te vertellen waar de waardevolle sieraden en het geld lagen. De derde verdachte gaf volgens het OM de opdracht voor de overval.

Beloning

De vermoedelijke tipgever, een 51-jarige Zwitserse vrouw, is inmiddels overleden. Het onderzoek tegen haar werd om die reden gestaakt. Omdat de Nederlander en de Serviërs zwijgen, heeft het OM een beloning van 10.000 Zwitserse Frank (ruim 9000 euro) uitgeloofd voor informatie over de gewelddadige overval met dodelijke afloop. Zo’n beloning is volgens Zwitserse media ‘zeer zeldzaam’. 

De vermeende overvallers worden ook verantwoordelijke gehouden voor een roofoverval op een juwelier in Wettingen, zo’n 20 kilometer van Zürich, op 3 februari 2010. De Nederlander wordt daarnaast ook beschuldigd van een overval op een juwelier in het nabijgelegen Spreitenbach, op 29 juni 2010. Die zou hij hebben gepleegd met een 44-jarige Kroaat.  

Pink Panthers

De Nederlander, de twee Serviërs en de Kroaat maken volgens het OM deel uit van een Oost-Europese bende genaamd de ‘Pink Panthers’. De naam verwijst naar de waardevolle roze diamant uit de originele film van het fictieve personage waarin een springende panter te zien was als de edelsteen op een bepaalde manier tegen het licht werd gehouden. De naar de diamant vernoemde bende zou talloze inbraken, overvallen en andere delicten hebben gepleegd in heel Europa. Het onderzoek tegen drie andere vermeende bendeleden loopt nog. Ook in dat onderzoek hoopt justitie op tips dankzij de beloning. 

De woning van de oud-burgemeester in Metzerlen.
Volledig scherm
De woning van de oud-burgemeester in Metzerlen. © Videostill TeleM1
Bewakingsbeelden van een van de overvallen op juweliers.
Volledig scherm
Bewakingsbeelden van een van de overvallen op juweliers. © Videostill YouTube
  1. Tienduizenden betogen in Washington tegen racisme en politiegeweld, Witte Huis zwaarbewaakt
    Wereldwijd demonstraties

    Tienduizen­den betogen in Washington tegen racisme en politiege­weld, Witte Huis zwaarbe­waakt

    Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Londen kwam het daarbij tot ongeregeldheden. In Washington zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan voor ‘een van de grootste demonstraties ooit’.