Volledig scherm
© anp

Nederlands vrachtschip zinkt voor Belgische kust

UpdateVoor de kust van het Belgische Blankenberge zijn dinsdagochtend twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen. Het gaat om het Nederlandse vrachtschip Flinterstar en de tanker Al Oraiq, varend onder de vlag van de Marshalleilanden. Het ongeluk gebeurde vlak bij de Nederlandse grens. Elf personen sloegen overboord, maar zijn allemaal gered.

De kapitein van het gezonken vrachtschip is dinsdagochtend met lichte onderkoelingsverschijnselen in een Belgisch ziekenhuis opgenomen. Hij maakt het verder goed, meldt directievoorzitter Bart Otto van rederij Flinter in Barendrecht. ,,Onze kapitein zat onder de zware olie en wordt op dit ogenblik schoongemaakt in het ziekenhuis, maar verder is met hem en de rest van de bemanning alles in orde'', aldus Otto.

Stookolie
,,De kapitein zit alweer aan de koffie. Godzijdank is iedereen in veiligheid.'' Volgens de rederij is het de twaalfkoppige bemanning gelukt de Flinterstar, met een lading staalplaten op weg naar Noord-Spanje, op een zandbank te zetten. ,,Het schip is niet helemaal gezonken'', zegt Otto. ,,De kranen staan nog boven water.'' Wel lekt het schip olie doordat een van de brandstoftanks is gescheurd. Vandaar dat de kapitein onder de stookolie zat.

Het Nederlandse schip is gezonken, maar lekt nog wel olie, meldt de Veiligheidsregio Zeeland dinsdag. Het oliespoor verspreidt zich op de Noordzee in noord-noordoostelijke richting en koerst niet op de kust af. De veiligheidsregio verwacht daarom niet dat de olie op korte termijn op de stranden en langs de kust terecht zal komen. Belgische vaartuigen zijn op zee begonnen met de oliebestrijding.

De aanvaring vond dinsdagmorgen rond 04.00 uur plaats op zo'n 8 kilometer van de haven in Zeebrugge en ongeveer 10 kilometer van de kustplaats Blankenberge. Het Nederlandse schip kwam uit de Westerschelde. 

De gezonken Flinterstar van rederij Flinter uit Barendrecht vervoerde geen gevaarlijke lading, aldus de veiligheidsregio. De lekkende olie wordt volgens Otto opgevangen door een scherm. Later dinsdagochtend wordt op het kantoor van Flinter gesproken over een bergingsplan. ,,De Flinterstar ligt stabiel. Er is geen noodsituatie. Samen met de verzekeringsmaatschappij gaan we kijken hoe we het schip kunnen bergen.''

Berging
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Kustwacht gaat het om een groot incident. Reddingsboten uit Breskens, Westkapelle en Cadzand assisteren bij de aanvaring. Het Zeeuwse bergingsbedrijf Multraship is uitgerukt naar Blankenberge. Daarnaast werden onder meer vijf Belgische sleepboten en een helikopter ingezet.

Na de aanvaring en de daaropvolgende reddingsactie is besloten de westingang van de Westerschelde in beide richtingen voorlopig af te sluiten.

Volledig scherm
© anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement