Nederlandse (23) gewond door aanslag Thailand

UpdateDoor een dubbele bomaanslag in de Thaise kuststad Hua Hin is donderdag een Nederlandse toeriste lichtgewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een Thaise vrouw kwam om het leven. Zeker 22 mensen, onder wie een aantal buitenlandse toeristen, raakten gewond. Vier van hen verkeren in kritieke toestand.

De 23-jarige vrouw krijgt bijstand van de Nederlandse ambassade en ook met haar familie in Nederland onderhoudt het ministerie contact. Buitenlandse Zaken doet verder geen uitspraken over de aard van haar verwondingen. Naast de Nederlandse raakten ook twee Engelse vrouwen, twee Italiaanse, een Oostenrijkse en een Duitse gewond. Mogelijk is er een tweede slachtoffer uit Nederland.

Kustplaats
Hua Hin is een populaire kustplaats in het zuidwesten van Thailand. In de toeristenstad ontploften donderdag twee explosieven, waardoor in ieder geval een persoon om het leven kwam. De bommen zouden zijn verstopt in plantenbakken die op zo'n vijftig meter van elkaar stonden, meldt de BBC. De explosieven zouden van een afstand tot ontploffing zijn gebracht via mobiele telefoons. Er zou een half uur tussen de twee explosies hebben gezeten.

Getuige
De Nederlander Edwin Wiek had een etentje in de buurt van de plek waar de aanslag werd gepleegd. Hij arriveerde tien minuten nadat de bommen waren ontploft en zag overal kapotte bloempotten liggen. Ook zag hij een telefoon die mogelijk als ontsteker heeft gediend. 

Volgens Wiek vielen de meeste slachtoffers bij de tweede explosie. Die bom ontplofte in een smal en druk straatje. Hij zegt dat er 23 gewonden zijn, van wie vijf tot zes ernstige verwondingen hebben. De slachtoffers zouden vooral in hun benen zijn geraakt.

Toeristen
Wiek, die zelf in een plaatsje in de buurt van Hua Hin woont, zegt dat er twee Britten en een Duitse vrouw in het ziekenhuis liggen. In totaal zouden vijf toeristen gewond zijn geraakt. Een andere toerist, Shane Brett,  zat in een bar op tweehonderd meter van de ontploffingen. ,,Ik was nog nooit zo bang. De hele stad is afgesloten."

Badplaats
De explosieven ontploften dicht bij een groot resort in Hua Hin, dat zo'n 200 kilometer ten zuiden van de Thaise hoofdstad Bangkok ligt. Veel buitenlandse toeristen vieren vakantie in de plaats. 

De badplaats is vooral populair bij windsurfers. Volgens Wiek is de stad qua grootte vergelijkbaar met Haarlem.

Volledig scherm
© Google Maps