Pitztal
Volledig scherm
Pitztal © Bas van Oort

Nederlandse bergbeklimmers dood gevonden in tentje op gletsjer

Twee Nederlandse bergbeklimmers zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in Oostenrijk om het leven gekomen. Het duo was onderdeel van een expeditie bij een gletsjer in het Pitzdal. Ze zijn waarschijnlijk overleden door  een koolmonoxidevergiftiging en werden dood aangetroffen in hun tent.

De mannen van 50 en 52 jaar werden op ruim 3000 meter hoogte gevonden door andere deelnemers aan de expeditie. Vermoedelijk is een gasstelletje in de tent oorzaak van de vergiftiging. Het zou gaan om ervaren bergbeklimmers. Zij maakte deel uit van een team van zes die samen aan het trainen waren voor toekomstige expedities. De expeditie was georganiseerd door Mountain Network Travel en stond onder leiding van een Oostenrijkse berg- en skigids. 

Mountain Network Travel zelf spreekt in een reactie van groot leed. ‘Onze gedachten gaan uit naar de familie en nabestaanden. Het leed is niet te bevatten’.

De klimmers sliepen in koepeltentjes waarbij ook de maaltijden zelf moesten worden gemaakt. De lichamen van de twee Nederlanders zijn met een helikopter van de berg gehaald. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies voorgevallen is. 

  1. ‘Ik vrees dat het schooljaar voor mijn twee zoontjes voortijdig is geëindigd’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Ik vrees dat het schooljaar voor mijn twee zoontjes voortijdig is geëindigd’

    De corona-epidemie laat de EU kraken in zijn voegen. De Italiaanse premier is verbijsterd over zo’n groot gebrek aan solidariteit in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en weigert akkoord te gaan met het voorstel van de noordelijke landen. Hier in huis gaan de gesprekken vooral over school. Correspondent Angelo van Schaik doet verslag vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen vind je hier.