Nederlandse Dennis opgepakt in Brazilië om grootscheepse cocaïnehandel

VideoDe Braziliaanse politie heeft vrijdag een veertigjarige Nederlander opgepakt, die leiding zou geven aan een drugsbende die grote hoeveelheden cocaïne naar Europa vervoert. Van de man is bekend dat hij Dennis van zijn voornaam heet. Hij werd opgepakt in Santana de Parnaíba, iets buiten Sao Paulo en zou er een zeer luxe levensstijl op nahouden. 

De politie arresteerde vrijdag zeven verdachten, verspreid over de drie deelstaten São Paulo, Goiás en Pará. De opgepakte Nederlander is volgens de politie de leider van de bende.

De criminelen zouden per maand 500 kilo cocaïne vanuit Brazilië naar Europa vervoeren, vooral naar Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. De straatwaarde van zo'n partij is in Nederland ongeveer 25 miljoen euro.

Volledig scherm
Vijf van de verdachten. Het is niet bekend of op deze foto ook de 40-jarige Nederlandse verdachte Dennis staat. © Policia Brasil

Behalve de arrestatie van de criminelen, werd tijdens wat door de Braziliaanse politie ‘Operatie Icarus’ wordt genoemd, ook een groot aantal luxe vervoermiddelen en goederen in beslag genomen. Daaronder waren onder meer twee privévliegtuigen, een helikopter, 11 auto’s en 8 horloges van de merken Rolex en Hublot. Ook nam de politie ruim 100.000 euro aan cash geld in beslag, in de lokale munt (real), euro’s en dollars. In een filmpje op de instagrampagina van de politie is te zien hoe de arrestatie verliep en wat er allemaal werd aangetroffen.

Volledig scherm
Twee van de verdachten bij een Ferrari in Dubai, op een door de politie van Goiás vrijgegeven beeld. © Polícia Civil/Goiás

Luxe leventje

Volgens Odair José Soares, hoofd van het onderzoeksteam van de civiele politie in Goiás, leidden de bendeleden een luxeleventje. Om dat te illustreren gaf de politie een foto vrij van twee van de verdachten, poserend naast een Ferrari in Dubai. Ook werd de helikopter soms gebruikt voor het kopen van ijsblokjes voor feesten. ,,Met één lading van 500 kilo cocaïne konden ze alle vliegtuigen kopen die we hier zien’’, zei Soares terwijl hij foto’s toonde van de in beslag genomen privéjets. ,,Maar nog belangrijker is eigenlijk het logistieke systeem dat ze hadden opgezet.’’

De bende ronselde piloten van kleine vliegtuigjes, die de drugs ophaalden in de Braziliaanse buurlanden Bolivia, Colombia en Peru. De vliegtuigen vlogen extreem laag om niet te worden opgemerkt. In Brazilië werd de cocaïne verscheept naar Europa, verstopt tussen partijen steen, marmer en voedingsmiddelen. 

De politie kwam de bende op het spoor nadat een van de piloten op 12 december vorig jaar verdween, evenals het vliegtuig waarmee hij vloog. Volgens de politie was hij met een lading coke onderweg vanuit Bolivia en is hij vermoedelijk neergestort in een meer in dat land. De piloot en zijn vliegtuig zijn nooit gevonden.

Dit bericht bekijken op Instagram

Polícia Civil derruba grandioso esquema de tráfico de drogas em Goiás A Polícia Civil do Estado de Goiás, por meio do Grupo Antissequestro (GAS) da Delegacia Estadual de Investigações Criminais (DEIC), apresentou nesta sexta-feira (9) o resultado da Operacão Icarus, uma complexa investigação que teve início em dezembro de 2018, logo após o desaparecimento do piloto Bruce Lee Carvalho dos Santos. A Polícia Civil conseguiu apurar que Bruce Lee fazia parte de uma grande organização criminosa voltada ao tráfico de drogas e lavagem de capitais, que cooptava pilotos realizarem arriscados voos com o propósito de buscar drogas em países vizinhos, principalmente Bolívia, Colômbia e Peru. Utilizando deste método, a droga era trazida via estado do Pará com destino a Goiás, na já conhecida “rota caipira” do tráfico de drogas. Já no Brasil, a droga era armazenada e preparada para ser exportada para países da Europa, principalmente França, Holanda, Alemanha e Bélgica. Os membros da organização, comandada por um holandês radicado no Brasil, viviam uma vida de luxo, ostentando viagens para Dubai, Ilhas Maldivas, carros de luxo, e residências caras em condomínios fechados. Foram apreendidos dois jatos utilizados pela organização, um helicóptero, além de moto aquática, 11 veículos, R$ 571 mil em espécie, U$ 77 mil, relógios e máquinas de contar dinheiro.

Een bericht gedeeld door Polícia Civil de Goiás - PCGO (@pcgooficial) op

Volledig scherm
Een van de twee in beslag genomen privéjets. © Polícia Civil/Goiás
Volledig scherm
Een aantal van de in beslag genomen luxe auto’s die de bendeleden gebruikten. © Polícia Civil/Goiás
Volledig scherm
Een van de in beslag genomen Rolex-horloges en cash geld. © Polícia Civil/Goiás
  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”