Volledig scherm
© REUTERS

Nederlandse diplomaten niet welkom in Turkije

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus heeft de uitspraak van president Erdogan tegen Nederland vanavond nog eens overgedaan. Hij zei onder meer dat diplomatieke vluchten vanuit Nederland zullen worden tegengehouden. Ook wil hij op regeringsniveau geen contact meer hebben.

Kurtulmus liet ook weten dat hij de Turkse parlement zal aanbevelen de vriendschapsverdragen op te zeggen totdat Nederland op zijn schreden is teruggekeerd en zich terugtrekt van zijn 'inhumane en onwettige' optreden tegen Turkse ministers. 

,,We doen hiermee hetzelfde als Nederland. Diplomaten mogen niet meer landen in Turkije'', aldus de vicepremier.

Erdogan zei eerder vandaag dat hij over het geschil met Nederland naar het Europese Hof voor de Mensenrechten wil stappen. Hij zei dat Nederland rekenschap zal moeten afleggen en dat Turkije alle mogelijke diplomatieke sancties zal aanwenden om Nederland van repliek te dienen.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’