Volledig scherm
Protest in Pakistan © EPA

Nederlandse diplomaten weg uit Pakistan na doodsbedreigingen

Er zijn in de kwestie-Asia Bibi doodsbedreigingen geuit aan het adres van Nederlandse diplomaten in Pakistan. Daarom heeft Den Haag ‘een groot aantal’ personeelsleden van de ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad terug naar Nederland gehaald. Dat zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in Brussel. ,,We nemen de veiligheid van ons personeel heel serieus.’'

Het is in Pakistan onrustig vanwege Asia Bibi, een christelijke vrouw die onlangs door het Pakistaanse Hooggerechtshof werd vrijgesproken van godslastering. De radicale islamitische beweging Tehreek-e-Labbaik (TLP) verzet zich daartegen en eist de dood van de rechters. Haar advocaat vluchtte naar Nederland.

De ambassade is niet volledig gesloten. Er worden nog steeds visa en paspoorten verwerkt, aldus Blok. ,,We hebben de omvang moeten terugbrengen, maar er is staf aanwezig.’’

Dodencel

Asia Bibi werd vorige week vrijgelaten uit de gevangenis.  Bibi zat in Pakistan jaren in de dodencel, op verdenking van belediging van de profeet Mohammed. Het hooggerechtshof sprak haar vrij, maar extremistische moslims in Pakistan reageerden woedend op de uitspraak. De radicaal-islamitische groep Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) wil dat Bibi alsnog wordt terechtgesteld en wenst de rechters die haar vrijspraken eenzelfde lot toe.

Bibi werd vanuit de gevangenis in de stad Multan, in het zuiden van de provincie Punjab, naar de hoofdstad Islamabad gevlogen waar ze volgens bronnen van Reuters voor haar eigen veiligheid wordt vastgehouden.