Volledig scherm
Wiebe Wakker fotografeert zijn wagen met op de achtergrond de skyline van Dubai. © Wiebe Wakker

Nederlandse e-rijder
kan door naar India

Haarlemmer Wiebe Wakker (29), die zijn wereldreis per elektrische auto zag stranden in Dubai, kan weer verder. Sjeiks, expats, locals en bedrijven schoten te hulp om zijn oversteek naar India mogelijk te maken. 

Wakker reist zonder geld en is afhankelijk van sponsors. Hij wil met zijn duurzame wereldreis onderzoeken in hoeverre de wereld vooruitgang boekt op het vlak van duurzaamheid. Dat leidde in de Verenigde Arabische Emiraten tot een ontmoeting met onder anderen de 'groene' sjeik van Ajman en diens evenknie in Ras Al KhaimaDe sjeiks deden een goed woordje voor de Nederlander bij de Emirates NBD, een bank die nu de uit- en inklaarkosten van Wakkers auto naar Mumbai betaalt. Een logistiek dienstverlener sponsort de overtocht per schip en van luchtvaartmaatschappij Etihad kreeg de Haarlemmer een vliegticket naar de Indiase havenstad.

Quote

Ik ben een positief persoon en probeer uit elk nadeel een voordeel te halen

Wiebe Wakker

Volgens Wakker is alles klaar voor vertrek. ,,Mijn auto wordt woensdag verscheept, ik vlieg zaterdag", meldt hij vanmorgen op het Twitteraccount van zijn plugmeinproject.com  De Haarlemmer rijdt zonder geld van Nederland naar Australië in een naar elektrisch omgebouwde VW Golf Variant. Hij is afhankelijk van de stroom, maaltijden en slaapplekken die mensen hem aanbieden. Die aanbiedingen bepalen ook zijn route. Die voerde hem vanuit Houten, waar Wakker op 15 maart vorig jaar vertrok, eerst naar Italië, Scandinavië en Rusland. Van daaruit ging het via de Baltische Staten, Oekraïne, Roemenië, Turkije en Iran - waar hij de eerste mens ooit was die het land doorkruiste in een elektrische auto - naar Dubai. De Nederlander arriveerde er medio december met op de teller 34.000 kilometer.

Volledig scherm
Een jaar onderweg: deze foto plaatste Wakker vorige week woensdag op Twitter om dat te vieren. © Wiebe Wakker

De overtocht van Dubai naar Mumbai kost 3.000 euro. De afgelopen tweeënhalve maand zocht Wakker in de Verenigde Arabische Emiraten naar sponsors. Nu die binnen zijn, breekt voor Wakker eindelijk de volgende fase aan van zijn wereldreis. ,,Ik ben me alvast aan het verdiepen in India", zegt hij op Twitter. De Haarlemmer heeft geen idee waar zijn sponsors hem zullen brengen en of hij zijn einddoel Australië zal halen, maar hij blijft er koel onder. ,,Bij mijn vertrek had ik onmogelijk kunnen denken dat ik na 275 dagen in Dubai zou uitkomen. Dat ik zo ver ben gekomen met een elektrische auto voelt erg goed en daarom leg ik het bijltje er nog lang niet bij neer. Ik ben een positief persoon  en probeer uit elk nadeel een voordeel te halen", zo verklaarde hij in december tegenover een Noord-Hollands huis-aan-huisblad.