Volledig scherm
Nederlandse F-16's. © ANP

Nederlandse F-16's gooien bommen in Farah

Twee Nederlandse F-16's hebben zaterdag in het westen van Afghanistan een aantal bommen afgeworpen om een aanval van Afghaanse opstandelingen op een Italiaanse legerbasis te stoppen. Het was de eerste keer dat de gevechtsvliegtuigen wapens hebben ingezet sinds ze in Mazar-e-Sharif in het noorden van het land zijn gestationeerd om de politietrainingsmissie te ondersteunen.

Dat heeft een woordvoerder van Defensie vandaag gezegd. De F-16's waren in de lucht voor een reguliere missie toen ze opdracht kregen te assisteren bij de actie tegen de gewelddadigheden bij de Italiaanse voorpost in de westelijke provincie Farah, bij de grens met Iran. Die basis werd door opstandelingen beschoten met mortiergranaten. Daardoor kwam een Italiaanse militair om het leven. Vijf anderen raakten gewond.

De Nederlandse F-16's, die sinds november vanuit Mazar-e-Sharif opereren, kwamen in actie op verzoek van de Italianen. De coalitietroepen deden de afgelopen maanden vaker een beroep op de Nederlanders om grondtroepen in nood te assisteren, maar daarbij was het niet nodig wapens in te zetten. Wel voerden ze soms een zogeheten 'show of force' uit, waarmee de piloten hun aanwezigheid laten zien om daarmee vijanden af te schrikken. Ook hebben ze lichtfakkels gebruikt om tegenstanders af te schrikken. Alleen in het uiterste geval worden wapens ingezet.

In Mazar-e-Sharif staan 4 Nederlandse F-16's paraat. De jachtvliegtuigen worden onder meer ingezet om bermbommen op te sporen.

  1. Bezorgde fans eisen vrijlating beroemde Iraanse rapper: ‘Zijn leven is in gevaar’

    Bezorgde fans eisen vrijlating beroemde Iraanse rapper: ‘Zijn leven is in gevaar’

    Rapper Amir Tataloo, een van de populairste Iraniërs op sociale media en uitgesproken criticus van het regime in Teheran, is gisteren in Turkije opgepakt vlak voordat hij naar Engeland wilde vertrekken voor een concert. De controversiële artiest leeft al lange tijd op gespannen voet met Iran en dreigt aan zijn geboorteland uitgeleverd te worden. Een petitie voor zijn vrijlating is al ruim 200.000 keer ondertekend. ,,Amir is geen crimineel.”